Zona evra dolazi sebi posle italijanskih izbora

Izvor: Vostok.rs, 04.Mar.2013, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zona evra dolazi sebi posle italijanskih izbora

04.03.2013. -

Prve dane proleća EU rešila je da posveti krizi u zoni evra koja i dalje traje. Brisel će održavati dva „resorna“ foruma: 4. marta sastanak Evrogrupe, a narednog dana zasedanje Saveta za ekonomska i finansijska pitanja EU. I na dnevnom redu ponovo se našao efekat domina za čitav niz problematičnih zemalja, uključujući Grčku, Kipar i Portugaliju – smatra naš analitičar Petar Iskenderov.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << />
Ako ćemo ukratko. Glavne bolne tačke na karti zone evra danas su Grčka i Italija. Juče je u Atinu došla nova trojka za monitoring u sastavu prestavnika Evrokomisije, ECB i MMF. Krajem marta grčka valda računa da dobije od međunarodnih kreditora novih 2,8 milijardi evra u zamenu za dalje smanjenje broja državnih službenika, pri tome bez otpremnine. Jasno je da dati zahtevi od strane kreditora imaju ultimativni karakter. Ali isto je tako očigledno da dalje vladine mere stroge štednje mogu još više da destabilizuju unutarpolitičku situaciju u zemlji, gde se nivo nezaposlenosti već približio cifri od 30%. Ipak, posledice hopotetičnog izlaska Grčke iz zone evr ačinile bi se još razornije – istakla je u razgovoru za Glas Rusije šef katedre za evropsku integraciju MGIMO MIP RF Olga Butorina.

- Izlazak Grčke iz zone evra naneo bi odlučujući udarac njenoj ekonomiji. Eksperti Švajcarske banke već su izračunali da za takvu zemlju kao što je Grčka, izlazak iz zone evra prve godine će je koštati do 50% unutrašnjeg bruto proizvoda. A narednih godina od 10 do 20%. To je kolosalna, neverovatna suma.

U Italiji finansijska kriza za sada još nije dostigla grčke razmere. Ipak parlaemntarni izbori ubedljivo su pokazali da destabilišuće tendencije postoje i na Apeninima. Nije slučajno glavni trijumfator u konktekstu krize postao populista Bepe Grilo, čiji pokret Pet zvezda je dobio podršku četvrtine birača koji su izašli na glasanje. Jedan od Grilovih predloga koji odobrava svaki četvrti Italijan je da se u Italiji sprovede referendum o istupanju iz zone evra i da se odbije da se vrati državni dug. Naravn, za EU mišljenje čoveka koji se više proslavio kao glumac, a ne kao političar, teško da će biti odlučujuće.

Za sada takođe ne treba proricati kolaps jedinstvene valute – podvukao je u razgovoru za Glas Rusije rukovodilac Centra za evropska istraživanja IMEMO RAN Aleksej Kuznjecov.

- Valuta evro ima probleme. I mi ih svi dobro znamo. Ipak, sa druge strane, reći da je dolar na fonu evra valuta u procvatu, takođe nije ispravno. Svetska ekonomija je tako uređena da ne može da postoji bez rezervne valute. I za sada ni jedan ozbiljni stručnjak n emože da predloži alternativu paru dolar-evro.

Činovnik EU koji je poželeo da ostane anoniman obećao je žive diskusije povodom ekonomskih perspektiva zone evra, ali bez preduzimanja hitnih mera. Pitanje je u tome neće li Brisel zakasniti sa konkretnim koracima. Jer spas iste te Grčke, počev od 2010. godine već je koštao 240 miliona evra antikriznih zajmova. Ipak slična ulaganja nisu uspela kardinalno da oporave socijalno-ekonomsku situaciju.

Petar Iskenderov,

Izvor: Glas Rusije, foto: «Golos Stolicы»    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.