Žene u EU od danas rade besplatno: I dalje veliki jaz u platama između muškaraca i žena

Izvor: B92, 04.Nov.2019, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene u EU od danas rade "besplatno": I dalje veliki jaz u platama između muškaraca i žena

Brisel -- Razlika u prosečnim platama između muškaraca i žena u Evropskoj uniji znači da žene od danas pa do kraja godine rade besplatno, upozorila je Evropska komisija.

Takozvani dan ravnopravnosti u platama služi kako bi se ukazalo na činjenicu da žene i dalje zarađuju manje od muškaraca na istim poslovima.

Širom EU žene zarađuju prosečno 16 posto manje od muškaraca, prema poslednjim podacima. Ta cifra je za 0,2 procentna poena manja u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odnosu na prethodnu godinu, prenosi Poslovni dnevnik.

"Pre 60 godina načelo ravnopravnosti plata upisano je u evropske ugovore i još uvek žene širom Evrope ne vide usklađenost stvarnosti svakodnevnih života sa zakonima", napisali su u saopštenju komesari Evropske komisije Vera Jurova, Marjian Tisen i Frans Timermans.

"Iako smo napravili neke korake u pravom smeru u proteklih pet godina mora da se učini više i brže. Naši građani od nas očekuju da se više potrudimo", dodali su. Novoimenovana predsednica EK Ursula von der Lejen, koja će biti prva žena na čelu vlade EU, obećala je zakon o transparentnosti plata u prvih sto dana svog mandata.

To bi, zajedno s novim pravilima EU koja olakšavaju muškarcima i ženama da ravnopravno dele odgovornosti za odgoj dece, trebalo da "odgovori na korene uzorka jaza u platama po polu", navelo je troje komesara.

Von der Lejen je sastavila tim komesara s ravnopravnom zastupljenošću muškaraca i žena, ali je tri nena kandidata odbio Evropski parlament. Sad se ne čini izglednim da će postići rodnu ravnopravnost u Komisiji, zaključuje Poslovni.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.