Zeljković: Ove sedmice vakcine iz Kovaks programa i Rusije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2021, 17:21

Zeljković: Ove sedmice vakcine iz Kovaks programa i Rusije

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković izjavio je da ove sedmice očekuju informaciju iz Ministarstva civilnih poslova BiH u vezi procedura nabavke, transporta, distribucije i skladištenja vakcina preko Kovaks i EU mehanizma.

"To nam je značajano da bismo mogli da planiramo naše procese i dostavljanje vakcine kroz naše regionalne centre", rekao je Zeljković.

Kada je o ruskoj vakcini reč, Zeljković kaže da bi u toku ove >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sedmice trebalo da budu završene procedure i dostavljena dokumentacija u vezi potencijalnog dobavljača.

Procedura, dodao je, mora da ispunjava sve zakonske norme i da ispoštuje regulativu u vezi kvaliteta vakcine, kako bismo mogli ući u proces narudžbe i isporuke vakcine u februaru.

Zeljković je na konferenciji za novinare rekao da se dolazak ove vakcine očekuje krajem, možda i sredinom februara, uz naglasak da je sam transport izuzetno osetljiv.

Precizirao je da je predviđena nabavka 400.000 doza ruske vakcine za 200.000 stanovnika, dok se još ne zna koja će biti količina Fajzerove vakcine.

"Kroz Kovaks mehanizam je definisano koja je količina ukupno rezervisana za svet, oko 2,2 milijarde vakcina različitih proizvođača, tako da će Ministarstvo civilnih poslova biti obavešteno kada bude dostupna prva vakcina, a ono je dužno da obavesti Republiku Srpsku i Federaciju BiH, da se izjasnimo o prihvatanju vakcina", rekao je Zeljković, preneo je banjalučki portal Srpskainfo.

Naglašava i da ne postoji ništa što je sto odsto sigurno u svetu u ovom momentu, pa ni dan isporuke vakcina.

"Naša obaveza kao Instituta je da se trudimo da što brže obezbedimo vakcinu.

Najveći je problem ako obezbedite manju količinu vakcina i vakcinišete u prvom redu određeni broj građana, a onda nemate dovoljan broj doza za revakcinaciju.

Zato nam je cilj da kroz veću nabavku obezbedimo veće količine vakcina koje bi sukcesivno pristizale, kako bismo imali kontinuran proces vakcinacije" - kaže direktor IZJZ.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.