Želimo sporazum

Izvor: B92, 18.Jul.2023, 08:22

"Želimo sporazum"

Nadam se da će sporazum EU i južnoameričke trgovinske orgnizacije Merkosur biti potpisan ove godine, izjavio je predsednik Brazila Lula da Silva u Briselu.

On je naveo da "uravnotežen sporazum" između dve strane otvara nove horizonte, prenosi Rojters.

"Želimo sporazum kojim će biti sačuvani kapaciteti obe strane, sporazum koji predstavlja odgovor na sadašnje i buduće izazove", rekao je predsednik Brazila.

Stručnjak Instituta za ekonomska istraživanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << IFO iz Minhena, Lisandra Flah, je u petak pozvala na brzo potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i Merkosura, čije su članice Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj.

"Ratifikacija sporazuma je ključna kako za Evropu, tako i za Merkosur, da bi proširili svoje lance snabdevanja i smanjili zavisnost od Kine", navela je Flah.

Od 2011. do 2021. godine je izvoz iz Merkosura u Evropu pao za više od 25 odsto, a udeo Kine u izvozu Merkosura se u periodu od 2000. do 2018. godine uvećao sa dva odsto na 26 odsto, navodi se na sajtu instituta iz Minhena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.