Zelenski, spremi se; Čeka te pakao. Tramp ne prašta

Izvor: B92, 15.Dec.2023, 13:16

Zelenski, spremi se; Čeka te pakao. Tramp ne prašta

U istoj sedmici Ukrajina je ostala bez pomoći SAD i EU, a čekaju je duga i teška zima, ruska raketiranja gradova i napadi na ratištu.

Za to vreme, piše Mario Galić za Index.hr, predsednik Ukrajine odbija bilo kakvu ideju o primirju i najavljuje novu prolećnu ofanzivu.

Podseća se da se poseta Zelenskog Vašingtonu početkom ove sedmice završila neslavno, jer ukrajinski predsednik od Kongresa nije dobio ono što je očekivao, a poslednja "isceđena" pomoć >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ukrajini od Amerike sastoji se samo od municije.

Osim pitanja nastavka pomoći, za Zelenskog je vrlo problematičan i zahtev republikanaca da im predstavi jasan plan kako misli da okonča rat. Do sada je uvek tvrdio da će rat prestati onog trenutka kad ukrajinska vojska oslobodi sva okupirana područja. Sad je jasno da od toga neće biti ništa, barem ne u njegovom mandatu.

Navodi se da republikanci nemaju baš nikakav razlog da pomognu Ukrajini. Ankete pokazuju da bivši američki predsednik Donald Tramp nadmoćno vodi pred Bajdenom i da su Amerikancima najvažnija pitanja ekonomija, inflacija, kriminal, sigurnosti granice (imigracija), prava na abortus ali i rat u Izraelu, što je još nepovoljnije po Kijev.

Pitanje Ukrajine više ne spominju ni glasači demokrata, a sa približavanjem predsedničkih i parlamentarnih izbora u novembru naredne godine, domaća politika će samo dobijati na važnosti, nauštrb spoljne.

Juče je Mađarska blokirlča pomoć EU Ukrajini, vrednu 50 milijardi evra. Mađarski premijer Viktor Orban danima je pretio da neće dati zeleno svetlo za početak pristupnih pregovora EU sa Ukrajinom, ali je onda Evropska komisija odmrznula 10 milijardi evra kohezionih sredstava Mađarskoj, što su mnogi ocenili kao najveće mito Ursule fon der Lajen u istoriji EU.

Da ne bi prekršio obećanje, Orban je odlučio da prošeta dok je trajalo glasanje o početku pristupnih pregovora. A onda je blokirao 50 milijardi evra pomoći za Ukrajinu.

Iako se čini da je to puno novca, to su sredstva namenjena do 2027. Povrh toga, 33 milijarde su u kreditima (navodno vrlo povoljnim), a samo 17 milijardi kao direktna finansijska pomoć.

Kako se navodi, evropska vojna industrija jednostavno više nema kapaciteta da Ukrajini isporuči oružje i municiju vredne 20 milijardi evra, pa će se i to odužiti.

Nova realnost, u kojoj su američki i evropski izvori finansiranja presušili, nateraće Zelenskog da se suoči sa stvarnošću. Bez zapadnih milijardi Ukrajinu čeka vrlo teška 2024. godina. A onda dolaze američki izbori koji bi, kako sada stvari stoje, u Belu kuću mogli da vrate Trampa. On pak ima itekako dobre razloge da se obračuna sa Zelenskim.

Naime, još 2019. i 2020. Tramp je od Zelenskog tražio nastavak istrage protiv kompanije “Burisma Holding”, koja bi vodila prema Hanteru Bajdenu, sinu predsednika Bajdena. Kad je postalo očigledno da će Tramp izgubiti izbore, Zelenski je odbio saradnju, a Tramp niti zaboravlja, niti prašta, zaključuje se u tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.