Zelenski potvrdio: Ukrajina je spremna

Izvor: B92, 19.Avg.2023, 18:37

Zelenski potvrdio: Ukrajina je spremna

Ukrajina je spremna da već ove godine počne pregovore o pristupanju EU, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

On je na konferenciji za novinare posle sastanka sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom u Stokholmu istakao da je članstvo Ukrajine u EU jedan je od ključnih temelja ekonomske i institucionalne bezbednosti cele >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Evrope.

"Razgovarali smo i o evropskim odnosima i mogućnostima jačanja našeg zajedničkog evropskog doma. Posebno smatramo da je jedan od ključnih temelja ekonomske i institucionalne bezbednosti cele Evrope punopravno članstvo Ukrajine u EU, puno pristupanje Ukrajine Evropsku uniju. Već ove godine bićemo spremni da počnemo pregovore o pristupanju Ukrajine i važno je da nas Švedska dosledno, suštinski podržava na putu ka EU", rekao je ukrajinski predsednik, prenosi Ukrinform.

On je naglasio da su jedno od strateških pitanja i bezbednosne garancije za Ukrajinu na putu ka NATO.

"Švedska je podržala deklaraciju G7 o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu. Zahvalni smo na tome. A danas će naši timovi razgovarati o radu na relevantnom ukrajinsko-švedskom bilateralnom sporazumu", rekao je Zelenski.

On je dodao da je uveren da će Ukrajina i Švedska biti deo Alijanse i da će biti garancija bezbednosti, posebno u regionu Baltičkog, Crnog i Azovskog mora.

Dodao je da Ukrajina pregovara sa svim članicama NATO, koje je pozvao da podrže ulazak Švedske u NATO.

Konkretno, naveo je Zelenski, u pregovorima sa Turskom, dati su relevantni argumenti u korist prijema Švedske u NATO.

"Ovaj rad na podršci Švedskoj u pridruživanju NATO-u nastaviće se i ubuduće", istakao je Zelenski.

On je takođe saopštio da 13. paket vojne pomoći Švedske Ukrajini uključuje municiju za sisteme protivvazdušne odbrane, borbena vozila, rezervne delove i opremu za uklanjanje mina.

Ukrajinski lider je istakao značaj učešća Švedske, zajedno sa drugim međunarodnim partnerima u globalnim naporima da se povrati puno dejstvo međunarodnog prava, koje, kako je naveo, Rusija pokušava da uništi.

Od početka rata, Švedska je Ukrajini obezbedila 2,2 milijarde evra pomoći i nastaviće da je podržava u borbi za slobodu i teritorijalni integritet, što je trenutno najvažniji zadatak švedske vlade u oblasti međunarodne politike, poručio je na zajedničkoj konferenciji za novinare švedski premijer Ulf Kristerson.

"Od februara prošle godine, Švedska je Ukrajini obezbedila 2,2 milijarde evra pomoći i nastavićemo da pružamo političku, vojnu, humanitarnu i finansijsku podršku u dijalogu sa vama i našim zajedničkim partnerima, kako bismo bili sigurni da su potrebe Ukrajine zadovoljene onoliko koliko je potrebno", rekao je Kristerson posle sastanka sa Zelenskim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.