Zbog sastanka Kupera i Tahirijeve u Prištini  izbili protesti

Izvor: Blic, 14.Feb.2012, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog sastanka Kupera i Tahirijeve u Prištini izbili protesti

Posrednik Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper stigao je danas u Prištinu gde razgovara sa šeficom prištinskog tima u dijalogu i zamenicom premijera Editom Tahiri, a pripadnici pokreta "Samoopredeljenje" protestovali su tvrdeći da je Priština spremna da se odrekne naziva Republika u regionalnom predstavljanju Kosova. Sa Kuperom su razgovarali i premijer Kosova >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Hašim Tači i predsednica Atifete Jahjaga.

Tači je danas, u susretu sa Kuperom, izjavio da Kosovo u regionalnim inicijativama treba da bude predstavljeno kao nezavisna i suverena država.

"Svako rešenje ovog pitanja koje ne predstavlja realnost nove i suverene države Kosovo će biti neprihvatljivo", kazao je Tači.

Kako se navodi u saopštenju kabineta premijera Kosova, glavna tema razgovora Tačija i Kupera je bilo pitanje predstavljanja Kosova u regionalnim inicijativama i praktično ostvarivanje do sada postignutih dogovora Prištine i Beograda.

Zahvaljujući Kuperu na angažovanju tokom razgovora Prištine i Beograda, Tači je ponovio da će Kosovo i ubuduće biti odgovorno u tom procesu "uvereno da to doprinosi normalizaciji međudržavnih odnosa izmedju Kosova i Srbije i otvara sigurno evroatlantsku perspektivu".

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga je u razgovoru sa Kuperom istakla da treba da se ostvaruje reciprocitet u odnosima Kosova i Srbije. Ona je, kako je saopšteno iz njenog kabineta, kazala da je važno da se sa Srbijom razgovara o pitanjima od zajedničkog interesa.

Jahjagova je navela da rezultati tih razgovora treba da budu u skladu sa najboljim evropskim standardima i praksom i da njihovo ostvarivanje garantuje EU. Ona je rekla da Kosovo u regionalnim inicijativama treba da bude predstavljeno pod imenom pod kojim je priznato od 87 država sveta sa kojima je Republika Kosovo uspostavila biletaralne odnose kao nezavisna i suverena država.

Kuper je ocenio da je bilo napretka u razgovorima Prištine i Beograda i da je započeto ostvarivanje jednog broja do sada potpisanih sporazuma. On se posebno interesovao o stavu Jahjagove u vezi sa regionalnim predstavljanjem Kosova.

Dijalog Beograda i Prištine prekinut je pre više od dva meseca jer dve strane nisu mogle da postignu dogovor o načinu na koji će Kosovo biti predstavljeno na regionalnim i međunarodnim skupovima. Priština za sada odbija predlog na kojem Beograd insistira - da uz naziv Kosovo stoji i pozivanje na Rezoluciju 1244.

Kuper i Tahirijeva sastali su se u pokušaju da približe stavove o rešenju za regionalno predstavljanje Kosova, što je uslov za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, javljeno je ranije danas.

Posle sastanka nije izdato nikakvo saopštenje, a agencija Beta je iz pouzdanih izvora saznala da će se susreti Kupera i Edite Tahiri nastaviti i večeras.

Tahirijeva izjavila je danas pre dolaska Kupera u Prištinu da očekuje da evropski posrednik donese predlog za rešavanje pitanja predstavljanja Kosova na regionalnim forumima.

Prema pisanju "Ekspresa" Tahirijeva je kazala da niko ne zna kakav predlog donosi Kuper, ali da je ona sigurna da Priština neće prihvatiti pominjanje Rezolucije 1244, ali ni izbacivanje naziva "Republika'' uz Kosovo.

Ona je navela i da se stavovi dve strane i dalje veoma razlikuju i ponovila da je za kosovsku vladu jedino prihvatljivo rešenje koje je u skladu sa, kako je rekla, "ustavom republike Kosovo i nacionalnim interesima".

U vreme dok je šefica kosovskog pregovaračkog tima razgovarala s posrednikom EU pripadnici pokreta "Samoopredeljenje" su na zgradi vlade u Prištini ispisali parolu "Kosovo republika" zbog čega je kosovska policija uhapsila osam aktivista tog pokreta.

U, kako je saopštio pokret "Samoopredeljenje", brutalnoj policijskoj intervenciji, uhapšeni su Frašer Krasnići, Krešnik Ahmeti, Valjdrin Ahmeti, Salih Ziba, Gezon Kastrati, Zđim Hiseni, Ljuljzim Đaka i Arbenor Dehari.

Kako su izjavili za prištinske medije aktivisti pokreta su se tom akcijom suprostavili pokušajima Vlade Kosova da se odrekne naziva Republika u razgovorima o regionalnom predstavljanju Kosova.

"Samoopredeljenje" se protivi razgovorima Prištine i Beograda i zahteva da uslov za razgovore bude priznanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije.

Povezane vesti: Vlada Kosova o referendum: Bolesne ambicije Srbije Referendum na severu Kosova: Prvog dana glasalo 48 odsto birača Predstavnici Srba: Referendum poruka svetu i Srbiji Kuper sutra u Prištini Mas: Niko iz EU ne traži da Srbija prizna Kosovo ili zatvori škole i bolnice

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Priština: Razgovor Kupera i Tahirijeve

Izvor: Večernje novosti, 14.Feb.2012

Posrednik EU u dijalogu Beograda i Prištine stigao je danas u Prištinu gde razgovara sa šeficom prištinskog tima Editom Tahiri, a pripadnici Pokreta Samoopredljenje protestuju

Nastavak na Večernje novosti...

Kosovo samo kao suverena država

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Feb.2012

U regionalnim inicijativama Kosovo mora da bude predstavljeno kao nezavisna i suverena država, insistirali su i predsednica i premijer Kosova.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Kosovo - država koju Srbija ne priznaje

Izvor: Vesti-online.com, 15.Feb.2012, 12:56

Predsednik Kosova Atifete Jahjaga i premijer Hašim Tači insistiraju da Kosovo bude na sastancima o regionalnoj saradnji predstavljeno kao nezavisna i suverena država, piše danas prištinska štampa povodom boravka na Kosovu posrednika Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine Roberta Kupera...Pozivajući...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.