Zbog čega nova aplikacija Threads nije dostupna u Evropskoj uniji?

Izvor: B92, 07.Jul.2023, 08:13

Zbog čega nova aplikacija Threads nije dostupna u Evropskoj uniji?

Meta je lansirala svog potencijalnog rivala Twitteru, ali aplikacija trenutno nije dostupna u Evropskoj uniji.

Aplikacija Threads, koja predstavlja Metinog rivala Twitteru, je Instagram aplikacija koja je lansirana u SAD i Velikoj Britaniji.

Međutim, Threads servis se ne očekuje u ostatku Evrope u nekom narednom periodu. Predstavnik komapnije Meta je za Irsku komisiju za zaštitu podataka (DPC) istakao da se servis neće pojaviti u Evropskoj uniji u ovom trenutku.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Zanimljivo je da DPC ne blokira servis – Meta je ta koja nije pripremila Threads za objavu u Evropi (van Velike Britanije). Ipak, sugeriše se da će Threads stići u ostatak Evrope u nekom budućem periodu.

Ovo odlaganje objave servisa u EU je najvećim delom zbog novog Akta o digitalnom tržištu (DMA), koji će u Evropi stupiti na snagu tokom 2024. godine. Meta želi da obezbedi da je usklađena sa DMA, posebno u vezi sa pravilima za deljenje podataka između aplikacija.

Ovo je poseban problem za Threads, jer se aplikacija zasniva na Instagramovoj infrastrukturi i može da importuje podatke sa Instagrama, što uključuje i reklame i informacije o navikama korisnika.

Meta je očigledno oprezna kada su u pitanju striktne kazne koje mogu da uslede od strane Evropske unije za one koji se ne povinuju pravilima. EU je nedavno kaznila WhatsApp sa 225 miliona evra, jer nije pružio dovoljno detalja o tome kako deli podatke EU korisnika sa Facebookom. Pre toga, Meta je kažnjena sa 390 miliona evra u EU zbog toga što je korisnicima isporučivala oglase bez njihove saglasnosti.

Ipak, odlaganje objave Threads aplikacije u Evropi nije u vezi sa nekim specifičnim problemima sa privatnošću korisnika, već više sa načinima na koje Meta prilagođava servis pravilima u Evropskoj uniji.

Interesantno je da je Threads apliakcija dostupna u našoj zemlji, s obzirom da nismo deo Evropske unije. Da li ste već napravili profil na Threadsu? Pišite nam u komentarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zbog čega nova aplikacija Threads nije dostupna u Evropskoj uniji?

Izvor: B92, 07.Jul.2023

Meta je lansirala svog potencijalnog rivala Twitteru, ali aplikacija trenutno nije dostupna u Evropskoj uniji.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.