Izvor: RTS, 23.Jun.2022, 06:06

Završen samit EU – Zapadni Balkan, Vučić razgovarao sa Makronom

Predsednik Aleksandar Vučić sa liderima iz regiona učestvovao je na Samitu EU – Zapadni Balkan u Briselu. Nakon samita predsednik Vučić razgovarao je sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.
Lideri zemalja inicijative "Otvoreni Balkan", predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Dimitar Kovačevski, danas učestvuju na samitu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Evropska unija - Zapadni Balkan u Briselu.

Nakon konsultacija sa saradnicima i članovima vlada, trojica lidera odlučila su da zajedno putuju na samit, a usaglašeni su i principi za razgovor sa zvaničnicima Evropske unije.
Posle sastanka EU – Zapadni Balkan, oko podneva, planirano je obraćanje predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, a zatim i zajednička konferencija za medije Vučića, Rame i Kovačevskog.
Vučić će imati i bilateralne susrete sa zvaničnicima EU i liderima iz regiona, saopšteno je iz Službe za saradnju sa medijima predsednika.
Inače, šefovi država i vlada EU, nakon rasprave sa liderima regiona, u drugom delu dana održavaju svoj zasebni dvodnevni samit.
U centru pažnje biće odluka o dodeli statusa kandidata Ukrajini, Moldaviji i Gruziji, kao i planovi za stvaranje Evropske političke zajednice.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Samit EU: Slon u sobi je Zapadni Balkan

Izvor: Deutsche Welle, 23.Jun.2022

Vlade zemalja EU saglasne su da Ukrajina treba da dobije status kandidata. Razlike međutim postoje kada je reč o statusu zemalja Zapadnog Balkana koje su na klupi za čekanje, kao i o formi procesa njihovog priključenja...Evropski parlament je na kraju pokušao da argumentima pomogne šefovima vlada...

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.