Završen finalni nacrt Direktive EU o autorskim pravima na internetu

Izvor: RTS, 14.Feb.2019, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen finalni nacrt Direktive EU o autorskim pravima na internetu

U Briselu je usaglašen finalni nacrt Direktive EU o autorskim pravima, koju će zemlje članice, ali i kandidati, morati da implementiraju u nacionalna zakonodavstva kada taj dokument "prođe" Evropski parlament.
Nacrt Direktive predviđa da Gugl, Fejsbuk i druge internet platforme ubuduće moraju da plaćaju određenu naknadu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od svojih prihoda, kreativnom sektoru, ili, u suprotnom da uklone autorskim pravima zaštićene sadržaje, na primer, sa Jutjuba i Instagrama.

Cilj reforme evropskog zakonodavstva koje se tiče autorskih prava je da se ta prava prilagode digitalnom poslovnom modelu i pobrine da izdavačke kuće, mediji, novinske agencije, umetnici. . . dobiju odgovarajuće nadoknade za sadržaj koji proizvode, a koji internet giganti sada besplatno koriste i zarađuju na njima.
Nacrt Direktive mora proći Evropski parlament i biti potvrđen od strane članica EU.
Očekuje se da će EP Direktivu usvojiti krajem marta ili u aprilu, a predviđena je posebna zaštita autorskih prava na internetu.
Pre objavljivanja na socijalnim mrežama, kako kaže nacrt Direktive, predviđeno je da moraju da se provere autorska prava, jer, ukoliko, postoje – "podizanje" na mrežu treba da bude sprečeno.
U zajedničkom saopštenju profesionalnih i strukovnih udruženja autora, izvođača, književnika, potom štampanih medija, nezavisnih muzičkih izdavača i Evropsko udruženje novinskih agencija (EANA) pozvali su evropske vlasti da rade na poboljšanju i da usvoje Direktivu o autorskim pravima na zajedničkom evropskom digitalnom tržištu.
"Aktuelni nacrt je ključni korak napred ka usvajanju direktive, iako su potrebna dalja poboljšanja, kako bi se učinila stvarno svrsishodnom za kulturni i kreativni sektor. Ta direktiva je bila dugo tražena u cilju stvaranja neophodnog polja za delovanje svih kreativnih sektora na evrospkom jedinstvenom digitalom tržištu, koji će klijentima dati bolji pristup većem sadržaju u bezbednom okruženju", ocenjuje se u saopštenju.
Bez direktive, upozorava se, stvaraoci bi bili ostavljeni bez garancije za dobijanje fer nadokada i taj sektor bi bio predmet velike pravne nesigurnosti u budućoj praksi.
"Neusvajanje direktive bi značilo propuštanje istorijske prilike i predstavljalo bi ogromni neuspeh evropske politike. Došlo je vreme da se učini završni napor u poboljšanju teksta i postizanja dogovora", navodi se u saopštenju.
Vreme je, ističe se, da se pokaže da EU brine o svojim građanima, stvaraocima, vrednostima i kulturnom diverzitetu, i da može da stane u njihovu zaštitu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.