Zaustavljanje trgovine  pogađa ekonomski region Zapadnog Balkana

Izvor: Vesti-online.com, 05.Dec.2018, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaustavljanje trgovine pogađa ekonomski region Zapadnog Balkana

Privredna komora Srbije uputila je pismo najvišim zvaničnicima EU - Evropske komisije, Evropskog parlamenta i Evropskog saveta, apelujući još jednom da utiču na prištinske vlasti i pomognu u ukidanju odluke o uvođenju stoprocentne takse na robu iz Srbije i BiH, kojom se sistematski krši CEFTA sporazum, ugrožava ekonomska integracija regiona i uspeh Berlinskog procesa.

Samo kompanije iz Srbije sa kapitalom iz država članica EU, ako ova odluka ostane na snazi, izgubiće >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << godišnje 200 miliona evra. Negativne ekonomske posledice pretrpeće ne samo Srbija i Bosna i Hercegovina, već i  kosovska i privreda celog regiona, ukazuje se u pismu koje je potpisao Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Osim stvaranja nepouzdanog ambijenta za investicije, opasnosti da se deo trgovine prebaci u sivu zonu i drugih posledica po regionalnu ekonomiju, zbog takse od 100 odsto privreda već trpi veliku direktnu štetu. Prema prvim procenama, na osnovu podataka o dosadašnjoj razmeni i projektovanog rasta, preduzeća koje isporučuju robu na kosovsko tržište  samo u  novembru i decembru  izgubiće oko 50 miliona evra. Projektovani direktni  gubitak na godišnjem nivou premašuje 500 miliona evra, a šteta samo kompanija iz EU koje posluju u Srbiji procenjuje se na oko 200 miliona evra godišnje.

Posledice odluke prištinskih vlasti uveliko oseća i kosovska privreda jer 2/3 nabavki iz Srbije čine repromaterijali za proizvodnju, čije su isporuke obustavljene nakon uvođenja takse.

Privredna komora Srbije apeluje na sve institucije i zvaničnike Evropske unije da svojim autoritetom i argumentima utiču na kosovsku Vladu da što pre povuče ovu odluku.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.