Zašto se ubijaju farmeri?

Izvor: B92, 21.Okt.2017, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto se ubijaju farmeri?

Zašto se ubijaju francuski farmeri, ako je poljoprivredna politika EU tako dobra?

Poljoprivredna politika na nivou EU trebalo bi da podstakne farmere kako bi imali više koristi od poljoprivrede, međutim, poljoprivrednici se žale kako trpe zbog visoke cene politike zaštite okoline, a da ih niko ništa ne pita

Francuska je zemlja koja ima najjaču poljoprivredu u Evropskoj uniji, a snaga njene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poljoprivrede leži u činjenici da je činila 18% ukupne vrednosti poljoprivredne proizvodnje EU u 2014. godini. Skladno tome je i jedan od najvećih korisnika ogromnog dela novca iz budžeta koji je upravo u EU najveći za poljoprivredu, pa je vesti da sve više francuskih farmera diže ruku na sebe vrlo upozoravajuća i alarm za uzbunu. Zašto se ubijaju francuski farmeri, ako je poljoprivredna politika EU ili kako se to stručno zove Zajednička poljoprivredna politika (ZPP), tako dobra i je li ona zaita napravljena u korist i svrhu veće proizvodnje i boljeg dohotka seljaka, ili je toliko birokratiziovana da se farmeri-seljaci više u njoj ne snalaze?

Nedavno objavljeno istraživanje pokazalo je kako su samoubistva češća među francuskim poljoprivrednicima nego u ostalom delu populacije, a kao faktori rizika navode se pad farmerskih prihoda i sve više ekoloških propisa kojima poljoprivrednici mogu udovoljiti. Posebno su samoubistvima skloni vlasnici malih gazdinstava i oni koji žive samo od poljoprivrede. Istraživanje je usliedilo nakon što su podaci pokazali da je stopa samoubistava među poljoprivrednicima za 20 posto veća od proseka u francuskoj populaciji, na što je ukazala i jedna ranija studija.

Socijalna izolacija

Iz toga proizilazi da je između 2007. i 2009. svaki drugi dan po jedan francuski poljoprivrednik počinio samoubistvo. Prema istraživanju koje je sprovela Francuska služba za javno zdravlje na osnovu podataka za razdoblje 2007-2011, u 2009. je stopa samoubistava među poljoprivrednicima bila 64, što znači da je 64 od 100.000 farmera počinilo samoubistvo.

To se objašnjava povećanom osetljivošću na finansijske rizike i većom socijalnom izolacijom. Ovaj broj možda je u međuvremeno i narastao. Naime, prošle godine tokom rasprave u EU na sednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropskog parlamenta i poverenika za poljoprivredu o stanju u poljoprivredi na trenutak je atmosfera utihnula nakon što je zastupnik iz Francuske izneo informaciju kako je stanje u poljoprivredi toliko katastrofalno da je čak 600 poljoprivrednika u Francuskoj izvršilo samoubistvo.

Birokratska opterećenja

Prema podacima Francuskog udruženja za osiguranje poljoprivrednika (MSA), 30 odsto njihovih članova u 2015. je zaradilo manje od 5000 evra ili 350 evra mesečno u odnosu na 18% farmera u 2014. Tokom leta su iz tog udruženja upozorili kako je “u 2016. većina farmera možda zaradila i manje od 350 evra mesečno”. Mnogima od njih zemlja i poljoprivreda su jedno što imaju i kako nema kupaca za tu imovinu, ne mogu ići u mirovinu niti doći do gotovine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.