Zaposleni misije EU optuženi za preprodaju alkohola u Kabulu

Izvor: N1 televizija, 19.Nov.2017, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaposleni misije EU optuženi za preprodaju alkohola u Kabulu

Zaposleni kancelarije Evropske unije u Kabulu, čija se nacionalnost ne navodi, optuženi su za preprodaju alkohola u Avganistanu, gde je on zabranjen.

Po pisanju britanskog Gardijana, koji se poziva na evropsku "zvaničnicu", nečasni službenici su bocu džina i viskija prodavali po 50 dolara, što je dvostruko više od uvozne cene, a votku po 60 dolara, šesterostruko skuplje.

Kupci su bili avganistanski poslovni ljudi, tvrdi list koji otkriva da se piće prevozilo >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << u hladnjacima i u plinskim bocama.

Za ambasade i međunarodna predstavništva važe posebni propisi koji im omogućuju da uvoze alkohol i vino za ličnu potrošnju svojih zaposlenih.

Na upit Frans presa portparol EU je potvrdio da se odeljenje EU za suzbijanje korupcije (OLAF) bavi tim optužbama.

"Služba za spoljne operacije EU i Evropska komisija (...) obavešteni su o ovom slučaju u avgustu i odmah su izvestili Kancelariju za borbu s korupcijom", istakao je portparol.

OLAF trenutno proverava navode, ističući da će se tek "nakon prve procene odlučiti hoće li biti pokrenuta istraga", rekao je.

Portparol nije hteo da potvrdi navode lista da je pošiljka alkohola sa 120 boca Čivasa koje je naručio jedan zaposleni, prodata u januaru 2016. za "21.035 dolara".

Delegacija EU u Kabulu imala je do leta više desetina stranih zaposlenih, ali je njihov broj znatno smanjen nakon napada kamionom bombom u maju u diplomatskoj četvrti u kojem je poginulo 150 ljudi a 400 je ranjeno.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.