Započet proces izrade IPA programa za 2021. i 2022. godinu

Izvor: RTS, 18.Maj.2020, 14:39

Započet proces izrade IPA programa za 2021. i 2022. godinu

Ministarka za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator i koordinator donatorske i razvojne pomoći Jadranka Joksimović uputila je zvanično obaveštenje nadležnim ministarstvima i institucijama, čime je započet proces izrade IPA programa za 2021. i 2022. godinu.
Programi će biti finansirani iz novog instrumenta podrške EU za period 2021-2027. godinu - Instrument za pretpristupnu pomoć >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << III (IPA III).

Ministarstvo za evropske integracije će, kao institucija zadužena za koordinaciju programiranja IPA pomoći u saradnji sa nadležnim institucijama, identifikovati preliminarnu listu prioritetnih projekata koji će do kraja juna biti predloženi Evropskoj komisiji (EK) za finansiranje iz IPA budžeta za 2021. i 2022. godinu, izjavila je Joksimović.
Ministarka za evropske integracije je naglasila da bi prema predlogu EK, Evropska unija trebalo da iz ovog instrumenta do 2027. godine obezbedi bespovratnu pomoć za Zapadni Balkan i Tursku u iznosu od 14.5 milijardi evra koje će biti iskorišćene za finansiranje projekata koji doprinose sprovođenju političkih, ekonomskih i institucionalnih reformi i napredak u procesu evropskih integracija.
Kako je istakla, kroz projekte iz oblasti reforme javne uprave, vladavine prava, konkurentnosti, poljoprivrede, obrazovanja, zapošljavanja, zdravstva, energetike, saobraćaja i zaštite životne sredine, Republika Srbija će se aktivno pripremati za dodatno jačanje kapaciteta na lokalnom nivou, kao pripreme za mnogo veća sredstva iz strukturnih fondova EU onda kada postanemo država članica.
Projekti koji budu izabrani i sprovođeni u narednim godinama značajno će povećati uravnoteženiji regionalni razvoj Srbije, podstaći lokalni ekonomski razvoj, doneti nova radna mesta, održivu socio-ekonomsku politiku kroz nove načine i oblasti ekonomije zasnovane na znanju, zaštiti životne sredine, digitalizaciji i pametnom rastu.
Sve ovo pokazuje da je i do sada Srbija, kao zemlja u pristupnom procesu, pokazala značajne kapacitete za sprovođenje projekata finansiranih iz bespovratnih sredstava EU, ali i za učešće u brojnim zajedničkim sektorskim politikama EU. Evropske integracije nisu samo strateški prioritet već su i deo domaće razvojne strategije, a EU naš stalni i sistemski partner, rekla je Joksimovićeva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.