Izvor: RTS, 02.Dec.2020, 20:01

Zakon sajlu menja – zbog propisa EU, skele na Tisi moći će da vuku samo brodovi

Novi evropski zakon o bezbednosti plovnog puta rekom Tisom, podrazumeva velike promene u prevozu skelama. Skele ubuduće neće smeti da se kreću uz pomoć čeličnih sajli, već će ih vući brodovi, sa stručno obučenom posadom. To će stvoriti velike probleme brojnim korisnicima i skeledžijama, koji ne mogu da obezbede tolika sredstva. Jedna takva skela je u banatskom selu Tarašu.
"Veliki transport", "Salaš u Malom Ritu", "Jesen stiže, dunjo moja", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << samo su neki od filmova i serija snimljenih na skeli, u banatskom selu Tarašu. Duže od dva veka skela na tom mestu spaja Banat i Bačku.
S one druge strane Bačke, Tarašani obrađuju oko 2.000 hektara zemlje, do svojih njiva su stizali za svega 15-ak minuta, od danas sa prestankom rada skele to će ići mnogo teže.
"Ja preko Tise obrađujem nekih stotinak hektara zemlje, a ako bi to prestalo, bio bi veliki problem. Šta bi bilo da se ide okolo 30-ak kilometara u jednom smeru, to su odmah automatski veliki troškovi i automatski ne može toliko da se uradi, ovde se brzo pređe, brzo uradi, nekada se desi kvar i sve generalno brzo funkcioniše", kaže Ratinko Vučetić iz Taraša.
Skeledžija Siniša Stanin priča da pređu oko 40 puta i da ujutro ima gužve, pa se više staje.
"Posle podne teramo jednu po jednu mehanizaciju, prikolicu, dve zmajevke kukuruza, kilderom i ne mogu svi da se vrate", ispričao je Stanin.
Šta to nalažu pravila Evropske unije kada su u pitanju skele.
"Danas je poslednji dan koji može da prevozi skela sa sajlom, sledeći korak kako smo dobili po nekim zakonima treba brod, neki vozač, treba bi neka škola koja je za to završena, trebalo bi drugi privezi da se rade, da bi taj brod mogao da pristane, trebalo bi možda još jedan ili dva čoveka da rade na skeli, a to nama da li je isplativo", ističe Zoran Mijatov, predsednik skelskog odbora.
Odolela je ova skela brojnim iskušenjima, plavila je Tisa, pucale daske pod teretom moćnih mašina, ali uvek su je meštani vraćali u funkciju, a skeledžije imale uvek pune ruke posla, svejedno – kiša, sneg, vetar.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.