Izvor: Magyar Szó, 19.Nov.2015, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon obavezuje nastup protiv obaveznih kvota

Parlament Mađarske je u utorak zakonom obavezao vladu da se obrati sudu Evropske Unije i inicira poništenje pravnog akta Evropske Unije o obaveznoj podeli mogranata.

Ministar prava Laslo Tročanji kaže da se Mađarskoj i drugim državama članicama ne mogu nametnuti obaveze protiv njihove volje.

Zakon o nastupu protiv obaveznih migracionih kvota u cilju odbrane Mađarske i Evrope, koji je predložila poslanička grupa Fides-KDNP, je podržalo 154 poslanika, protiv je glasalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << njih 41, dok se jedan poslanik uzdržao od glasanja. Za zakon su glasali poslanici vladajuće stranke, Jobika i nezavisni Peter Konja, protiv inicijative su glasali socijalisti (MSZP), kao i zeleni (LMP), poslanici Demokratske Koalicije (DK), odnosno poslanici stranaka koje nemaju samostalnu frakciju u mađarskom parlamentu: predstavnici stranke Együtt (Zajedno),Párbeszéd Magyarországért (Dijalog za Mađarsku - PM),odnosno Liberali. Nezavisni poslanik Zoltan Kes se uzdržao od glasanja.

Peter Konja je na konferenciji za štampu svoju odluku obrazložio sledećim rečima: „Obavezne kvote je istorija pregazila, Evropa mora pronaći drugo rešenje za pitanje migracije“. Političar je naglasio da je premijer Viktor Orban u svom govoru, u ponedeljak, u parlamentu rekao da su Evropu napali. Ako izjave premijera nisu bili politički slogani, onda to znači da se mora primeniti peti paragraf NATO-ugovora koji kaže: „Ako bilo koja članica saveza bude napadnuta, onda se taj napad smatra napadom na celi savez“ – dodao je.

U prihvaćenom zakonu parlament konstatuje da je Savet Evropske Unije svoju odluku o podeli azilanata prema obaveznim kvotama doneo a da nije uzeo u obzir načelo subsidiarnosti i nije osigurao nacionalnim parlamentima mogućnost izražavanja svog mišljenja. Prema mišljenju parlamenta zbog toga se mora sudskim putem nastupiti protiv odluke donete 22. septembra u Savetu Evrope. Ova odluka nalaže da se do septembra 2017. godine podeli 120 hiljada azilanata iz Grčke i Italije u ostale države članice Evropske Unije. Protiv odluke su glasale Mađarska, Slovačka, Češka i Rumunija, dok se Finska uzdržala od glasanja.

Možda počinje parnica bez presedana

Možda će to biti sudski spor bez presedana – izjavio je ministar Tročanji na svojoj konferenciji za štampu u Budimpešti, koju je održao još pre donošenja odluke u parlamentu. Ministar je izjavio da će tužbu predati verovatno u decembru. Dodao je da je odluka o obaveznim kvotama „oktroisana norma“, jer nema društvenu prihvaćenost; deo stanovništa Evrope nije suglasan sa njom što znači da nema društveni legitimitet. Pored toga, postavlja se pitanje i pravne legitimacije, jer odluka ima više pravnih greški – dodao je.

Naglasio je i toda nije jasno da li je legitiman prihvaćeni dokument o obaveznim kvotama, jer je ovaj dokument u pogledu njegovog sadržaja pravni akt koji odgovara promeni pravnih akata, naime, to je odluka koja obavezuje države članice kako da postupe i koga da prihvate. Istovremeno se formalno definiše kao odluka, da se ne bi morala ispoštovati procedura za donošenje pravnih akata i zbog toga nacionalni parlamenti nisu ni pitani – ukazao je ministar. Odluka obično znači hitnu, privremenu akciju koja se donosi u nečijem interesu, ali nije doneta u interesu Mađarske, niti u interesu drugih država, možda samo u interesu Grčke i Italije, ali njima ne pomaže Evropska Unija, nego se na to mogu obavezati druge države.

Laslo Tročanji je naglasio da se ne može Mađarskoj i drugim državama nametnuti obaveza protiv njihove volje. Ranije je bilo reči o dobrovoljnim kvotama što je Mađarska i podržavala – podsetio je ministar. Kao što je rekao, i Slovačka se sprema na korak sličan mađarskom i nada se da će se u spor uključiti i druge države na strani Mađarske. Ako Evropska Unija očekuje da države članice ispoštuju norme, onda unija i njene institucije moraju da učine isto – naglasio je.

Prema rečima ministra pravde države članice su prilikom pristupa Evropskoj Uniji doduše deo nadležnosti koje proilaze iz njihovog suvereniteta predale zajednici, ali se nisu odrekle suštine svoje državnosti, suvereniteta i nezavisnosti. A pitanje koga će jedna država pustiti na svoju teritoriju prema međunarodnom pravu zavisi od odluke dotične države i svaka obavezujuća odluka koja se donosi na ovo ugrožava suverenitet države.

Sakupljeno pola miliona potpisa

Fides je do sada je sakupio između 460 i 500 potpisa protiv obavezne podele izbeglica prema kvotama – izjavio je Lajoš Koša, šef poslaničke grupe vladajuće stranke u utorak na televiziji M1-akuelno. Dodao je da se sakupljanje potpisa nastavlja sve dok „ova potpuno promašena obavezna kvota u pravnom smislu postoji“.

Političar je u emisiji „180 minuta“ Košut Radija izjavio daje kvota o naseljavanju protivna svim našim međunarodnim ugovorima, što znači da su gospoda iz Brisela tu prilično zatajili, jer konvencije o izbeglicama zabranjuju da se veće grupe protivno svojoj volji preseljavaju. Pored toga sistem kvota je i nefunkcionalan, jer postaje izvor novog problema – konstatovao je Koša.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.