Zajedničke obveznice za spas evra

Izvor: RTS, 21.Nov.2011, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zajedničke obveznice za spas evra

Izdavanje zajedničkih obveznica 17 članica zone evra najdelotvornije za prevazilaženje krize, predlaže Evropska komisija. Nemačka nepoverljiva prema toj ideji.

Evropska komisija smatra da bi izdavanje zajedničkih obveznica 17 članica zone evra bilo najdelotvornije za prevazilaženje finansijske krize, piše u nacrtu dokumenta koji je objavio britanski Fajnenšel tajms.

Studija izvršnog tela Evropske unije, koja će biti predstavljena >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u sredu, mogla bi da produbi neslaganje s Nemačkom koja odbacuje evro-obveznice kao održivu opciju, pošto već snosi veliki deo troškova dosadašnjih programa pomoći prezaduženim zemljama.

U nacrtu dokumenta objavljenom u britanskom listu, koji je potvrdila Evropska komisija, navodi se da bi zamenu državnih obveznica zajedničkim morala da prati bolja finansijska i budžetska koordinacija članica evrozone.

Takođe je, navodi se, potrebna disciplina koja bi onemogućila rasipnije države da žive na račun zemalja koje strogo vode računa o deficitu.

Otkad je, usled grčkog dužničkog problema, evrozona prošle godine ušla u finansijsku krizu, troškovi pozajmivanja mnogih zemalja su došli na rekordno visoke nivoe, dok su kamate na nemačke obveznice znatno pale, budući da ih investitori smatraju sigurnim.

To je stvorilo veliki debalans na tržištu obveznica u zoni evra.

Nemačka vlada je ukazala da nije promenila stav. "Kancelarka i nemačka vlada ne dele uverenje mnogih da će evro-obveznice biti opšti lek za krizu", rekao je Štefan Zajbert, portparol Angele Merkel.

Evrozona je uspostavila stabilizacioni fond EFSF, ali mu nedostaje novca da podrži zemlje u problemu poput Italije, koja ima dug od 1.900 milijardi evra, što je 120 odsto njenog bruto nacionalnog proizvoda.

Prag rizika

Evropska centralna banka zasad smanjuje pritisak na tržištu obveznica kupovinom državnih obveznica zaduženih zamalja. To je Italiji pomoglo da kamate na 10-godišnje obveznice smanji ispod sedam odsto, što se smatra pragom rizika.

Banka, međutim, navodi da je kupovina obveznica ograničeno i privremeno sredstvo, dok da bi za trajno smanjenje kamate bila potrebna velika kupovina obveznica.

Evropska centralna banka, koja je pod velikim uticajem Berlina, protivi se velikoj kupovini i ukazuje da je na vladama da srede svoje finansije.

Evropska komsija se zato u studiji zalaže za evro-obveznice, odnosno, kako se nazivaju, "stabilizacione obveznice", umesto državnih obveznica.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Spas Evrope leži u evroobveznicama

Izvor: B92, 21.Nov.2011

Brisel, Beograd -- Evropa od krize može da se spase još čvršćim povezivanjem. Razrađuje se ideja uvođenja evroobveznice, kojom bi delimično ili potpuno bile zamenjene nacionalne...Evropljani dele evro, a mogli bi i rizike. Evropska komisija planira da evro obveznicom zameni nacionalne - sada...

Nastavak na B92...

Evroobveznice najbolje rešenje za krizu

Izvor: Blic, 22.Nov.2011, 09:15

Evropska komisija, izvršni organ EU, veruje da bi izdavanje zajedničkih obveznica 17 zemalja evrozone bilo najdelotvornije rešenje za finansijsku krizu. ..Studija EK, koja će biti predstavljena u sredu, mogla bi da dovede do još većeg neslaganja sa Nemačkom, koja smatra da evroobveznice trenutno...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.