Zajednička bezbednosna politika Srbije i EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2014, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zajednička bezbednosna politika Srbije i EU

Angažovanje Ministarstva odbrane u okviru zajedničke bezbednosne i odbrambene politike Evropske unije značajno je zbog procesa evrointegracija Srbije, ocenili su danas ministar Bratislav Gašić i izvršni direktor Evropske odbrambene agencije Klod-Frans Arno, saopšteno je iz Ministarstva.

Na sastanku je konstatovano da se aktivno uključenje u koncept zajedničke bezbednosne i odbrambene politike ogleda u težnji ka većem angažovanju u operacijama za upravljanje krizama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << razvoju zajedničkih projekata i unapređenju administrativnih kapaciteta za aktivniju saradnju sa EU.

Gašić i Arno saglasili su se da je u narednom periodu važno da se intenzivira saradnja u borbi protiv improvizovanih eksplozivnih naprava, kao i u oblasti precizno navođene municije.

Gašić je istakao je da će saradnja sa Evropskom odbrambenom agencijom unaprediti vojne i odbrambene sposobnosti Srbije, a time i njenu interoperabilnost sa državama članicama EU.

On je posebno zahvalio na mogućnosti pristupa bazama podataka Evropske odbrambene agencije – Kolaborativnoj bazi, Odbrambenoj bazi za ispitivanje i ocenjivanje i Portalu evropskih odbrambenih istraživačkih centara.

Razvoj zajedničkih projekata sa Evropskom odbrambenom agencijom i državama članicama EU omogućen je u decembru 2013. godine zaključivanjem Administrativnog ugovora sa Ministarstvom odbrane.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.