Gašić: Unapređenje vojne i odbrambene sposobnosti Srbije

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Nov.2014, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gašić: Unapređenje vojne i odbrambene sposobnosti Srbije

Saradnja sa Evropskom odbrambenom agencijom će unaprediti vojne i odbrambene sposobnosti Srbije, izjavio je danas ministar odbrane Bratislav Gašić na sastanku sa izvršnom direktorkom Evropske odbrambene agencije (EDU) Klod-Frans Arno.

Gašić i Arno, koja boravi u prvoj poseti Beogradu, razgovarali su o daljem razvoju saradnje, prenelo je Ministarstvo odbrane Srbije na svom sajtu.

Gašić i Arno su se saglasili i da je u narednom periodu važno da se intenzivira saradnja >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u borbi protiv improvizovanih eksplozivnih naprava, kao i u oblasti precizno navođene municije.

Oblasti u kojima bi takođe moglo da dođe do vojne saradnje su i sajber odbrana i bezposadne (kopnene) platforme, navelo je srpsko resorno ministarstvo.

Gašić je istakao "da će saradnja sa EDU unaprediti vojne i odbrambene sposobnosti Srbije, a time i našu interoperabilnost sa državama članicama EU".

On je posebno zahvalio na mogućnosti pristupa bazama podataka EDU - Kolaborativnoj bazi, Odbrambenoj bazi za ispitivanje i ocenjivanje i Portalu evropskih odbrambenih istraživačkih centara.

Na sastanku je ocenjeno i "da je angažovanje Ministarstva odbrane u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU, značajno zbog procesa evrointegracija Srbije".

Važnost zajedničkih projekata "povećana je i zbog aktuelne ekonomske krize i smanjenja u odbrambenim budžetima evropskih zemalja".

Na sastanku je konstatovano da se aktivno uključenje u koncept Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike ogleda u težnji ka povećanom angažovanju u operacijama za upravljanje krizama, razvoju zajedničkih projekata i unapređenju administrativnih kapaciteta za aktivniju saradnju sa EU.

Arnold je u petak u Briselu rekla Tanjugu da se pred Srbijom otvaraju brojne mogućnosti za saradnju sa EDU, izjavila je u Briselu izvršna direktorka ovog tela Klod-Frans Arnold uoči prve posete Beogradu.

"Srbija je dobila pristup bazi podataka EDA i može da pristupa našim programima pod istim uslovima kao i punopravne članice EU, s tim što za razliku od njih ne mora da plaća doprinose", objasnila je ona.

Arnold je dodala da su predstavnici Srbije dosad pokazali interesovanje za programe razminiranja i vojne obuke.

Ona kaže da EDA, za razliku od NATO, nema razrađen sistem partnerske saradnje, već je svaka članica slobodna da predlaže i bira projekte u koje želi da se uključi.

"Mi smo pre svega usmereni na konkretne projekte, tako da dve ili više država mogu da se udruže i zajednički rade na nečemu bez da o tome odlučuju sve članice", rekla je Arnold.

Direktorka EDA je ukazala da Srbija kao relativno nova partnerka agencije tek treba da utvrdi parameter saradnje, što je i glavni razlog njenog dolaska u Beograd.

Razvoj zajedničkih projekata sa EDU i državama članicama EU omogućen je u decembru 2013. godine zaključivanjem Administrativnog ugovora sa Ministarstvom odbrane.

Evropska odbrambena agencija osnovana je 2004. godine zbog unapređenja evropskih odbrambenih sposobnosti u oblasti upravljanja krizama, a njeno sedište je u Briselu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.