Zaharova o misiji EU u Moldaviji: Setite se truda Evrope da se oformi ZSO na KiM

Izvor: B92, 28.Apr.2023, 17:48

Zaharova o misiji EU u Moldaviji: Setite se "truda" Evrope da se oformi ZSO na KiM

EU nema čime da se pohvali, njihova nova misija u Moldaviji služiće za spoljašnje upravljanje zemljom, poručuju danas iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Odluka EU da u Moldaviju pošalje civilnu misiju je pokušaj da se ona utvrdi na teritorijama bivšeg SSSR-a i uspostavi spoljašnju kontrolu nad Moldavijom, ocenila je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je istakla da navodne tvrdnje EU da je reč o "partnerskoj misiji" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nisu istinite, jer Evropljani, kako je kazala, kao i uvek skrivaju istinu.

U tom kontekstu, Zaharova je podsetila i na "istoriju posredničkih napora Evropske unije" u slučaju Kosova i Metohije, za koje je rekla da su bez rezultata, pojasnivši da je vrlo jasno da Zapad podržava sabotažu ranije postignutih dogovora.

"Istorija posredničkih napora EU je dobro poznata. Uzmimo, na primer, samo jalove pokušaje EU da sprovede u delo dogovor postignut u okviru dijaloga Beograda i Prištine o stvaranju Zajednice srpskih opština, koji kosovske vlasti otvoreno sabotiraju uz punu podršku EU i SAD. Tako da Evropska unija nema čime da se pohvali", naglasila je ona.

Novo prisustvo EU u Moldaviji neće doprineti stabilizaciji situacije u toj zemlji i regionu, što je sada posebno aktuelno ako se uzme u obzir da je EU postala geopolitički instrument NATO i SAD, koji se otvoreno konfrontira sa Rusijom, poručuje Moskva.

Moldavija je ranije prošle godine potpisala zahtev za pristupanje Evropskoj uniji. Početkom ove godine, predsednica Maja Sandu izjavila je da je sigurna da će njena zemlja postati deo EU i da se nada da će se to dogoditi pre kraja ove decenije. Ona je, takođe, izrazila interesovanje za jačanje saradnje sa NATO savezom u okviru naoružavanja vojske Moldavije, iako više od polovine stanovništva ne podržava ovu inicijativu.

Iz tog razloga, a nakon vesti da se NATO sprema da otvori vojni poligon kod Kišinjeva, jedan deo javnosti juče je organizovao proteste ispred informativnog centra Alijanse tokom kojih je pocepana NATO zastava. Druga zastava polivena je crvenom bojom, što treba da simbolizuje nevino prolivenu krv svih žrtava i dece koja su stradala od Alijanse, uključujući i krv Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.