Zagreb divlja, EU žmuri

Izvor: Vesti-online.com, 24.Sep.2015, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagreb divlja, EU žmuri

Agresivnim i neprihvatljivim merama zatvaranja graničnih prelaza za protok robe iz Srbije, Hrvatska je drastično pogodila srpske nacionalne i vitalne ekonomske interese i snažno podrila regionalne odnose i stabilnost, navedeno je u pismu srpskog premijera Aleksandra Vučića najvišim zvaničnicima u Briselu.

Tražeći njihovu pomoć akcentirao je da jednostrana odluka Zagreba nema veze sa rešavanjem evropske migrantske krize, već se njom krši Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i nanosi direktna šteta ekonomskoj saradnji Srbije sa EU.

Srpski premijer smatra da dalji negativni uticaj može proisteći iz neekonomskih barijera za ulazak koje Hrvatska podiže.

- To ne samo da može da poveća ekonomski pritisak na Srbiju, već i nanese štetu naporima za unapređenju regionalne ekonomske slike. Nadam da će mere uvedene Srbiji biti ukinute što pre da bi izbegli primenu recipročnih mera - ukazao je Vučić.

On je naveo da su troškovi za registraciju migranata i nabavku hrane iznosili 20.000 evra dnevno četiri meseca unazad, dok su ukupni daleko veći, a operativni za samo jedan prihvatni centar pola miliona evra mesečno. Vučić je podsetio da je sa ekonomske strane, Srbija pretrpela 1,7 milijardi štete od poplava. Srpski premijer je apelovao na EU zvaničnike da utiču na Hrvatsku da počne kao i Srbija da reaguje na migrantsku krizu najozbiljnije, ljudski i odgovorno i na evropskim vrednostima.

Ovo pismo stiže na adresu Brisela koji gotovo da ne reaguje na ponašanje svojih članica u srpskom okruženju, šaljući poruke da svaka država ima pravo na sopstvene mere. Hrvatska je posle nekoliko talasa migranata nerazumno blokirala teretni saobraćaj iz Srbije, stvorivši haos na međama i ekonomski rat sa pogubnim posledicama.

* Han: Ne zatvarajte granice i "obuzdajte jezik"

* Hrvatskoj ultimatum a Evropi pismo: Vučić pisao EU zvaničnicima

* "Hrvatska nije izvukla pouke i nastavlja da provocira Srbiju"

* Hrvati izbeglice prosleđuju komšijama

Dok Vučić ističe da Srbija gubi 20 miliona evra i preti kontramerama kamiondžije, koje danima čekaju da prođu ka Evropi, nezadovoljne odlukom Zagreba da pusti samo vozila sa kvarljivom robom, blokirale su prelaz Batrovci u međuprostoru dve zemlje i ne dozvoljavaju ni prolaz putničkih vozila.Kolona kamiona na tom prelazu duga je 15 kilometara.

Protiv mera hrvatskih vlasti pobunila se i Hrvatska privredna komora apelujući na vlast da spreči "katastrofu za hrvatsku privredu, koja je ionako na kolenima". Procene Komore govore da bi dnevni gubici bili milion evra, pa apeluju na Beograd da ne uvodi rigorozne mere. Vučić kaže da su one neminovne ako se ne dogovori sa kolegom Zoranom Milanovićem i ne precizirajući o kakvim je koracima reč objašnjava da će biti u tri nivoa, političke, pravne i ekonomske prirode. Spekuliše se da su među kontramerama, zabrana ulaska hrvatskih kamiona u Srbiju i uvoza robe iz ove zemlje.

U čitav problem se umešala i Mađarska, a zbog uslovljavanja hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova da će otvoriti glavni granični prelaz ka Srbiji ako srpske vlasti izbeglice usmere prema Mađarskoj, ambasador te zemlje je uputio protesnu notu Zagrebu. Šef srpske diplomatije Ivica Dačić složio se sa mađarskim kolegom da je zahtev Hrvatske neprihvatljiv prema evropskim normama.

- Ovo je jedna vrsta ekonomske agresije, a mi smo svi žrtve unutrašnjih političkih prilika u Hrvatskoj. Bolje je doći do rešenja, a ne komplikacija - ocenio je Dačić i ukazao da Srbija ima 44.000 izbeglih iz Hrvatske.

- Mi smo svima već rekli šta je Hrvatska prekršila, ali EU sa svojim mehanizmima očigledno ne pokazuje baš preveliku efikasnost u ovom momentima.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han zatražio je od svih država Zapadnog Balkana da otvore granice za nesmetan protok robe i stišaju retoriku.

- Pozivam ih da se odgovorno ponašaju prema migrantima, a posebno da ne zatvaraju granične prelaze - rekao je Han istakavši da to ima ima direktne ekonomske posledice po ceo region.

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt je ocenio da zatvaranje granica, ograde i barijere nisu rešenje problema.

On je podsetio da je ovo nezabeležen slučaj od Drugog svetskog rata i da je jedino za vreme ratova na prostoru bivše Jugoslavije bila zatvorena granica.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.