Zaev: Sa Bugarima ne pregovaramo o našem identitetu i jeziku

Izvor: B92, 20.Jan.2021, 00:44

Zaev: Sa Bugarima ne pregovaramo o našem identitetu i jeziku

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je večeras da za njegovu zemlju članstvo u EU nema alternativu i da je važno da produži dijalog sa Bugarskom.

Međutim, kako je istakao, nema pregovora o makedonskom jeziku i identitetu.

"Imajući u vidu da je članstvo Severne Makedonije u EU nema alterntativu, za nas je važno da produžimo dijalog sa Bugarskom u duhu medjusobnog pštovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i implementacije Dogovora za prijateljstvo kroz intenzivniju sektorsku saradnji", rekao je Zaev na redovnom godišnjem sastanku sa ambasadorima zemalja EU u Skoplju.

Kako je saopštila vlada u Skoplju, on je istakao da Severna Makedonija istovremeno "ostaje čvrsto opredeljena za odredjena pitanja koje su crvene linije, kao što je makedonski jezik i makedonski indetitet".

"O njima (identitetu i jeziku) ne pregovaramo", rekao je premijer Severne Makedonije.

Zaev je tokom debate, kako se ističe, pozdravio podršku proširenju EU koju je izrazila ambasadorka Portugalije Virdžinija Pina, koja je rekla da je medju priorietima portugalskog predsedništva početak pregovora sa Severnom Makedonijom i da će Portugalija uraditi sve da se prva medjuvladina konferencija održi u prvoj polovini 2021.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zaev: Nastaviti dijaloga sa Sofijom, ali nema pregovora o jeziku i identitetu

Izvor: N1 televizija, 20.Jan.2021

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da za njegovu zemlju članstvo u EU nema alternativu i da je važno da produži dijalog sa Bugarskom, ali je istakao da nema pregovora o makedonskom jeziku i identitetu.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.