Izvor: RTS, 10.Maj.2021, 17:27

Zaev: Makedonski identitet nije predmet pregovora

Evropska komisija se zalaže za istovremeni početak pregovora Severne Makedonije i Albanije, rekla je predsednica EK Ursula fon der Lajen posle sastanka sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim. Bez naznaka promene politike Bugarske prema integracijama Severne Makedonije.
Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev u Briselu pokušava da reši nedoumice vezane za početak pregovora Skoplja sa EU, uslovljen zahtevom Bugarske da se reše pitanja vezana >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za nacionalni identitet Makedonaca i nekolicine njihovih istorijskih ličnosti.

"Makedonski identitet, osim što je pitanje časti, predstavlja proizvod činjenica, tradicije i nacioanlih obeležja našeg naroda... Stoga, to neće biti predmet pregovora", rekao je Zaev Ursuli fon der Lajen.
Zaev je u Brisel stigao posle serije spekulacija da bi EU mogla da radvoji početak pregovora Severne Makedonije i Albanije i počne pregovore sa Tiranom, a Skoplje ostavi u "čekaonici" dok ne budu rešeni problemi u odnosima sa Bugarskom.
Ursula fon der Lajen je makedonskom premijeru rekla da se zalaže za istovremeno početak pregovora sa Tiranom i Skopljem.
Istovremeno, bugarska ministarka spoljnih poslova Ekatarina Zaharijeva nije nagovestila da bi Sofija mogla promeniti politiku prema Skoplju, tražeći da "zemlje koje žele članstvo u EU prestanu da finansiraju kampanje dezinformacija usmerenih protiv država-članica EU", javlja bugarska agencija BTA.
Makedonski zvaničnici, uključujući Zaeva i ministra spoljnih poslova Bujara Osmanija bili su prilično razočarani načinom na koji se razvija situacija vezana za početak pregovora, navodeći da je Skoplje već ispunilo sve preduslove.
Šta želi Sofija?Bugarska i Makedonija su 2017. godine potpisale Ugovor o prijateljstvu, dobrosusedskim odnosima i saradnji, koji Skoplje smatra jedinim preduslovom za početak pregovora sa EU.
Vlasti u Sofiji pak smatraju da je pre početka pregovora potrebno rešiti pitanja koja se odnose na makedonski nacionalni identitet, odnosno pitanje jezika i identiteta nacionalnih heroja, među kojima je Goce Delčev.
Suštinski, Sofija nastoji da zaustavi zahteve da se Makedoncima u Bugarskoj prizna status nacionalne manjine, što će, kako tvrdi Zaharijeva, biti rešeno kada Skoplje prizna da makedonski jezik i identitet imaju bugarske korene.
Bugarska je jedina zemlja koja blokira potpisivanje sporazuma o upravljanju granicama između Severne Makedonije i Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu.
Sofija insistira da se makedonski jezik, nadalje, zove zvanični jezik Republike Severne Makedonije ili u određenim slučajevima fusnota uz objašnjenje: "Prema Ustavu Republike Severne Makedonije".
Bugarska navodi i da je "makedonski jezik nastao 1944. godine", te da može da se računa jedino kao "pisana regionalna forma bugarskog jezika".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zaev poručio u Briselu: Makedonski identitet je stvar ponosa, NEĆEMO O TOME PREGOVARATI

Izvor: Blic, 11.Maj.2021, 00:05

Makedonski premijer Zoran Zaev danas je na sastanku u Briselu predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen poručio da njegova zemlja neće pregovarati o pitanjima identiteta, prenosi severnomakedonski portal Telma.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.