Zaev: EU će nas poštovati kao region ako budemo ujedinjeni

Izvor: RTS, 17.Okt.2017, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaev: EU će nas poštovati kao region ako budemo ujedinjeni

Ceo region očekuje članstvo u EU, ako želimo da se približimo standardu života građana u EU treba da preuzmemo nešto u regionu i u tom pravcu svi premijeri zapadno-balkanske šestorke, uz pomoć Hrvatske i Slovenije, rade na poboljšanju cele regionalne saradnje, rekao je Zoran Zaev na Samitu u Skoplju.
Premijer Makedonije Zoran Zaev je izjavio na Samitu 100 lidera u Skoplju da će nas >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << EU više pošstovati kao region ako ako budemo više jedinstveni i ako imamo veću međusobnu saradnju.

Zaev je na plenarnom panelu "Da li region može da učestvuje u globalnom utakmici" rekao da mu je čast da govori pred poslovnom zajednicom, kao i da vlade u regionu polažu sve nade u rast i razvoj koji se bazira na rastu biznis zajednice, privatnog sektora i investicija. 
Zaev je rekao da države mogu da pomognu, ali kada biznis napreduje onda može da se podigne i standard za građane.
"Ceo region očekuje članstvo u EU, ako želimo da se približimo standardu života građana u EU treba da preuzmemo nešto u regionu i u tom pravcu svi premijeri zapadno-balkanske šestorke, uz pomoć Hrvatske i Slovenije, rade na poboljšanju cele regionalne saradnje", rekao je Zaev.
Zaev je rekao da je ubeđen da će nas Zapadna Evropa više poštovati ako kao region budemo ujedinjeni i ako naše firme međusobno više sarađuju.
"Ovo treba da budu poruke jedinstva", dodao je Zaev.
Kako kaže, makedonska vlada već radi na pripremi koncpeta za podršku investicijama i davanju prednosti investitorima koji će uzimati resurrse iz domaćih kompanija, a to su sve firme iz reigona. 
Zaev je izrazio očekivanje da će poslovni ljudi iskoristi odličnu saradnju između vlada, koje podržavaju biznis zajednice.
"Želimo da podržimo poslovno okruženje i možmo pomoći u ostvarivanju planova i stategijama biznis zajednica. Ovaj samit je mogućnost da motivacije za konkretne korake i da donesemo Evropu u regionu, jer samo tada će nas Evropa pustiti da budemo ravnopravni članovi", rekao je Zaev uz konstataciju da je cilje je približavanje životnom standardu i poslovnoj saradnji kakva je u Zapadnoj Evropi.
"Verujem da se krećemo u tom pravcu", rekao je Zaev, uz konstataciju da Vlada Makedonije, kao i druge u reigonu, ulaže nade u rast i razvoj podržan privatnim sektorom.
"Možemo pomoći javnim investicijama, ceo region ima buducnost ako biznis grabi napred. Računajte na našu regionalnu podršku", poručio je Zaev.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Balkan više ne sme biti "bure baruta"

Izvor: Vesti-online.com, 17.Okt.2017

Balkan više ne sme biti "bure baruta" kao što je to ranije važilo za ovaj region, poručio je premijer Makedonije Zoran Zaev na zatvaranju Samita100 poslovnih lidera u Skoplju...- Sve zemlje Zapadnog Balkana moraju biti pokretači razvoja i treba da stojimo rame uz rame sa zemljama EU -  rekao je...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.