Za uspešne reforme važna i saradnja u regionu

Izvor: RTS, 12.Jun.2020, 19:15

"Za uspešne reforme važna i saradnja u regionu"

Zemlje regiona su posvećene pristupanju Evropskoj uniji, a taj proces i dalje ima snažu podršku u Briselu, poručeno je na onlajn konferenciji, u okviru Delfskog ekonomskog foruma. Evropski zvaničnici poručuju da se pregovori o članstvu nastavljaju, uprkos zastoju zbog pandemije, i da će se uskoro videti i konkretni rezultati. Lideri Zapadnog Balkana naglašavaju da su, osim za priključivanje Uniji, spremni i za dublje regionalno povezivanje. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Srbija ulaže maksimum napora na putu ka Evropskoj uniji u ekonomskim reformama i obezbeđivanju vladavine prava, rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

Naglasio je da je jasno kako reforme nisu jednako uspešne u svim oblastima ali da će se na njima svakako raditi. Za uspešne reforme važna je i saradnja u regionu, poručio je Vučić.
"Srbija, Severna Makedonija i Albanija započele su inicijativu mali Šengen kako bi omogućile slobodan protok ljudi, roba, kapitala i usluga. To su vrednosti na kojima se temelji i sama Evropska unija. Ekonomsko i infrastrukturno povezivanje doprineće i boljoj političkoj saradnji. Želim vladama sve tri zemlje da izgrade mostove poverenja i to će građani regiona znati da cene", navodi Vučić.
Komesar za proširenje Oliver Varhelji ističe da je aktuelna komisija od samog početka Zapadni Balkan postavila visoko na listi prioriteta.
"Već smo postigli mnogo od oktobra. Imamo novu metodologiju pristupanja, načelno smo dogovorili otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Planiramo i značajan investicioni paket za ceo region koji ćemo nadam se, predstaviti na jesen. Bilo je zastoja zbog pandemije koronavirusa, ali i tu smo pokazali solidarnost i obezbedili 3,3 milijarde evra pomoći", napominje Varhelji.
Premijerka Ana Brnabić veruje kako su reforme neophodne kako bi i samo društvo napredovalo i ističe da će konačna odluka o članstvu zavisiti najviše od evropskih partnera.
"Znamo da moramo kroz proces pregovora i ispunimo neophodne uslove ali pristupanje Evropskoj uniji ostaje jedan od naših spoljnopolitičkih prioriteta. Istom merom smo posvećeni i regionalnom povezivanju. Sve to radimo kako bismo poboljšali život svojih građana. Ipak na kraju, odluka o članstvu biće politička odluka država članica.
Premijer Albanije Edi Rama takođe naglašava značaj saradnje na Zapadnom Balkanu.
"Evropska unija prepoznaje proces regionalne integracije, ne samo kao dobar princip već kao realnu potrebu i realan napor na putu ka članstvu, što je dobro za sve. Moramo mnogo da radimo kako bismo razvili saradnju u regionu, ali potrebni su nam i partneri koji će nas podržati u tome", kaže Rama.
Evropski komesar Varhelji poručuje da bi od 1. jula trebalo da počne postepeno otvaranje spoljnih stranica Unije, što će, kako kaže, doprineti i komunkaciji i bržem oporavku od posledica pandemije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.