Za sever Kosova 2,5 miliona € iz Fonda za razvoj

Izvor: Akter, 16.Dec.2015, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za sever Kosova 2,5 miliona € iz Fonda za razvoj

Upravni odbor Fonda za razvoj dodelio je preko 2,5 miliona evra za četiri opštine na severu Kosova, saopšteno je danas na sajtu Kancelarije EU na Kosovu

Preko 900.000 evra je dodeljeno opštini Severna Mitrovica za izgradnju sportske hale. Odbor je prethodno izdvojio 1,6 miliona evra za opštinu u septembru. Ova sredstva će se koristiti za izgradnju vatrogasnog centra, podršku malim i srednjim preduzećima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << kao i za eksproprijaciju zemljišta za izgradnju nove zgrade opštine.

Severnoj Mitrovici je sveukupno do sada dodeljeno preko 2,5 miliona evra za četiri projekta.

Odbor je odlučio da izdvoji približno 500.000 evra opštini Zvečan za tri projekta. Sredstva će se koristiti za podršku organizacijama civilnog društva kroz sportske i kulturne aktivnosti, razvoj malih i srednjih preduzeća (SME/MSP), razvoj malih poljoprivrednih gazdinstava i održive poljoprivredne proizvodnje.

Osim toga, prošlog meseca je Odbor dodelio 350.000 evra opštini Zvečan za eksproprijaciju zemljišta za pristupni put do deponije. Do danas je Zvečanu dodeljeno oko 850.000 evra za četiri projekta.

Opština Zubin Potok je dobila skoro milion evra za tri projekta. Sredstva će biti iskorišćena za izgradnju bazena za plivanje i obnovu sportske hale, kao i za obnovu lokalnih puteva.

Opštini Leposavić dodeljeno je 140.000 evra za kupovinu opreme za obdanište u Lešku.

Spomenute opštine, takođe, su predale više koncepata za projekte, koji treba da budu razvijeni u predloge projekata koje će Odbor razmotriti na svom sledećem sastanku planiranom za januar 2016. godine.

Prihodi Fonda za razvoj prikupljaju se od poreza prikupljenog na prelazima Jarinje/Rudnica i Tabalije/Brnjak.

Do sada prikupljeni prihod iznosi preko osam miliona evra i koristi se za podršku socioekonomskom razvoju opština na severu Kosova, saopšteno je na sajtu Kancelarije EU na Kosovu.

O radu Fonda odlučuje Upravni odbor koji sačinjavaju Samuel Žbogar, predsedavajući Odbora u svojstvu Specijalnog predstavnika EU na Kosovu, ministar finansija Kosova Avdulah Hoti koji predstavlja vlasti Kosova i Danijela Zubac kao predstavnik srpske zajednice.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.