Za kupovinu mehanizacije uz pomoć EU samo 223 zahteva poljoprivrednika

Izvor: Radio 021, 26.Feb.2018, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za kupovinu mehanizacije uz pomoć EU samo 223 zahteva poljoprivrednika

Uprava za agrarna plaćanja Srbije je do sada primila 223 zahteva za bespovratna podsticajna sredstva iz pretpristupnih fondova EU IPARD za kupovinu traktora i druge poljoprivredne mehanizacije.

Agenciji Beta je u Ministarstvu poljoprivrede rečeno da je do danas, poslednjeg dana za podnošenje tih zahteva, 172 za nabavku traktora, a 51 za kupovinu druge mehanizacije.

Iz fonda >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << EU IPARD se daje 60 do 80 odsto vrednosti kupovine, što zavisi od toga da li je podnosilac zahteva mladi poljoprivrednik, da li je gazdinstvo planinsko i da li se novac koristi i za zaštitu životne sredine.

Novac se može koristiti za proizvodnju i preradu mleka, mesa, voća i povrća, nekih vrste žitarica i industrijskog bilja.

Iznosi podsticaja iz IPARD-a, koje korisnik može da ostvari u proizvodnji i preradi voća, povrća i ostalih useva mogu biti od 5.000 do 700.000 evra, a za proizvodnju i preradu mleka i mesa od 5.000 do milion evra.

Poljoprivrednici su mogli da konkurišu za ukupno 8,3 miliona evra bespovratnih sredstava.

Povraćaj ulaganja biće obezbedjen iz pretpristupnih fondova EU, koji će davati 75 odsto sredstava potrebnih za tu namenu, dok će ostatak biti obezbeđen iz budžete Srbije.

Srbija će do 2020. godine moći da iskoristi ukupno 175 miliona evra iz IPARD fondova.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je ranije najavio da bi 2018. godine na raspolaganju trebalo da bude 50 miliona evra.

Ministarstvu poljoprivrede je danas stigla potvrda Generalnog direktorata Evropske komisije za poljoprivredu (DG AGRI), da su ispunjeni uslovi za sprovođenje programa IPARD Dva.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.