Za Srbiju nepoznat uslov o Kosovu

Izvor: Mondo, 14.Sep.2012, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za Srbiju nepoznat uslov o Kosovu

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izjavio je danas da su "uslovi" koje su izneli nemački parlamentarci u Beogradu "samo jedno mišljenje". Uslov o Kosovu za Srbiju nepoznat.

"Svi vidimo Srbiju u Evropskoj uniji, ali ima 27 država članica i isto toliko parlamenata i mnogo poslaničkih klubova i jeste važno šta će oni reći, ali će odluku o pristupnim pregovorima doneti šefovi država i vlada", rekao je Dežer novinarima u Beogradu.

Dežer >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je podsetio da Evropska komisija daj predlog o počinjanju pregovora sa državom kandidatom, a odluku o tome donose šefovi država i vlada.

Kako je naveo, Beograd i Priština treba da se dogovore kakav dogovor žele da postignu i da li će biti potreban još neki sporazum dve strane.

Dežer je rekao da će se krajem meseca sastati predstavnici Beograda i Prištine.

Dijalog u Briselu se vodi pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Nemački parlamentarci su juče u Beogradu poručili da će Srbija pre pristupnih pregovora sa EU morati da potpiše ugovor sa Kosovom.

Zvaničnici EU koji su želeli da ostanu anonimni su agenciji Beta rekli da su uslovi za datum početka pregovora o članstvu sa Srbijom isti koje je Evropski savet postavio i glavno je da Beograd "ostvari vidljivo i postojano poboljšanje odnosima s Prištinom."

Nema nikakvih naznaka da bi zvanični Berlin, nemačka vlada, htela da partnere u EU privoli da uslove Beogradu menjaju "ugradnjom" nekih novih zahteva, rekli su izvori u Briselu.

Uslovi su nepromenjeni, naglasili su zvaničnici EK, i tiču se i obaveze da se nastavi dijalog s Prištinom, sprovedu postignuti dogovori i nastavi s bitnim reformama, što su sve jasno rekli predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej i čelnici Evropske komisije srpskom premijeru Ivici Dačiću i potpredsednici vlade

Suzani Grubješić prilikom nedavnih susreta u Briselu.

Te uslove je u decembru usvojio i u junu ove godine potvrdio Evropski savet.

U krugovima EU u Briselu se podvlači da CDU jeste najmoćnija nemačka, vladajuća stranka, ali je to stav samo jedne političke stranke, a ne parlamenta i vlade.

Takođe, kako je ukazano, ima i drugih uticajnih stranaka u vladama i opoziciji u zemljama EU koje nemaju istovetne poglede na proširivanje ili odnose sa Srbijom.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je do sada za Vladu bio nepoznat samo sedmi uslov za nastavak evrointegracija koji se odnosi na ugovorno obavezivanje o uspostavljanju dobrosusedskih odnosa sa Kosovom.

Na konferenciji za novinare u Medija centru, Vučić je rekao da je za Vladu Srbije bitnije šta o tim uslovima misli Evropska unija i ukazao na stav šefa Delegacije EU u Beogradu Vensana Dežera da su uslovi Unije nepromenjeni.

Vučić je ipak istakao da ne treba zatvarati oči jer je uticaj grupacije nemačke partije SDU/CSU veoma važan i veliki.

On je rekao da se Vlada Srbije nije izjašnjavala o tome, jer se radi o stavu jedne političke partije a ne Nemačke ili EU.

"Što se tiče Berlina razgovarali smo o svemu i ja sam nešto pokušao da promenim ali očigledno nisam uspeo u tome. To smatram i svojim neuspehom", rekao je Vučić, ali nije želeo da precizira o

čemu se radi.

Povodom izjave nemačkih parlamentaraca oglasio se i urednik Nove srpske političke misli i poliitčki analitičar Slobodan Antonić.

On je izjavio da Vlada Srbije, bar po nastupima u javnosti, želi da nastavi politiku i Evropa i Kosovo, ali je ukazao da je ta politika sada, posle sedam nemačkih zahteva, u velikoj krizi.

Antonić je, u emisiji "Hoću da znam" RTV B92, rekao da je nemačka lista smišljena ranije i doneta u Beograd, a Nemci su je čeka sami preveli da te zahteve neko odavde ne bi pogrešno interpretirao.

"U diplomatiji, gde se svaka reč meri, ovakvo grubo saopštavanje pokazuje kako nas tretiraju. Ovo je jedna vrsta prezrivog odnosa prema nama", dodao je Antonić.

On smatra da bi nova Vlada možda bila spremna da prihvati šest zahteva, ali da će biti teško da prihvati zahtev za uspostavljanje nekih ugovornih odnosa sa Kosovom.

Agencije/MONDO, foto: Tanjug/Sava Radovanović)
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.