Izvor: B92, 27.Nov.2010, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZG: Marš solidarnosti sa Romima

Zagreb -- Mladi antifašisti Zagreba i više romskih udruženja organizovalo je Marš solidarnosti 2010. - Protiv diskriminacije Roma.

Povorka, u kojoj je bilo stotinjak ljudi, prošla je centrom grada i marš završila na Trgu žrtava fašizma, gde su se prisutnima obratili antifašistički i romski aktivisti.

Čelnik zagrebačkih mladih antifašista Mario Šimunković izjavio je agenciji Tanjug da je cilj protesta bila solidarnost sa Romima, kako u Hrvatskoj tako i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Evropi.

"Marš smo organizovali u cilju podrške Romima koji se u EU nalaze na udaru antiimigracione politike i koji se na desetine hiljade deportuju u zemlje porekla, ali i u znak podrške Romima u Hrvatskoj kojima se uskraćuje pravo na zaposlenje i koji su žrtve diskriminacije, segregacije i etnički motivisanog nasilja", objasnio je on.

"U maršu, osim Romima, podršku dajemo i solidarišemo se sa svim antifašistima i nevladinim udruženjima koja se suprotstavljaju diskriminaciji prema Romima, bilo u EU ili u Hrvatskoj", rekao je Šimunković.

"U Hrvatskoj Akcioni plan za deceniju Roma postoji samo na deklarativnom nivou, ali se u praksi vrlo slabo primenjuje", kazao je Tanjugu predsednik udruženja za promovisanje obrazovanja Roma "Kali Sara" Veljko Kajtazi.

"Najveći problem je nezaposlenost jer obrazovane Rome niko ne želi da zaposli, i pored akcionog plana, ali i pored ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji predviđa razmernu zaposlenost u državnim i javnim službama shodno učešću u stanovništvu", dodao je on.

"U državnoj upravi, praktično, nema Roma", kaže Kajtazi koji, iako inženjer po zvanju, ne može da se zaposli od 1991. godine.

"Javljao sam se na stotine konkursa i bio odbijen. Tražio sam da me zaposle i kao vozača ili dostavljača, ali me nisu primali uz odgovor da sam previše kvalifikovan", rakao je Kajtazi, jedan od saradnika eksperata UNHCR-a, koji je napisao i prvi romsko-hrvatski rečnik.

Roma u Hrvatskoj ima i do 35.000 do 40.000, ali se mnogi ustručavaju da kažu da su Romi, kaže Kajtazi.

Povorci koja je uz policijsku pratnju bez problema prošla gradom osim mladih antifašista obratili su se i romski aktivisti, među njima i Kasum Cana, koji je upozorio na najgore primere diskriminacije prema Romima.

"Pretnje Romima zbog navodnog gomilanja otpada u selu Zemunik kod Zadra dovele su do njihovog egzodusa", rekao je Cana i podsetio da je hrvatska izgubila spor pred Evropskim sudom za ljudska prava jer su romska deca u Međimurskoj županiji bila u odeljenjima odvojenim od druge dece.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Marš protiv diskriminacije Roma u Zagrebu

Izvor: Danas, 28.Nov.2010, 17:43

Mladi antifašisti Zagreba i više romskih udruženja organizovali su u subotu Marš solidarnosti 2010. - Protiv diskriminacije Roma. Povorka je prošla centrom grada i marš završila na Trgu žrtava fašizma, gde su se prisutnima obratili antifašistički i romski aktivisti.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.