Subota, 27.11.2010.

18:05

ZG: Marš solidarnosti sa Romima

Mladi antifašisti Zagreba i više romskih udruženja organizovalo je Marš solidarnosti 2010. - Protiv diskriminacije Roma.

Izvor: Tanjug

Default images

Povorka, u kojoj je bilo stotinjak ljudi, prošla je centrom grada i marš završila na Trgu žrtava fašizma, gde su se prisutnima obratili antifašistički i romski aktivisti.

Čelnik zagrebačkih mladih antifašista Mario Šimunković izjavio je agenciji Tanjug da je cilj protesta bila solidarnost sa Romima, kako u Hrvatskoj tako i u Evropi.

"Marš smo organizovali u cilju podrške Romima koji se u EU nalaze na udaru antiimigracione politike i koji se na desetine hiljada deportuju u zemlje porekla, ali i u znak podrške Romima u Hrvatskoj kojima se uskraćuje pravo na zaposlenje i koji su žrtve diskriminacije, segregacije i etnički motivisanog nasilja“, objasnio je on.

"U maršu, osim Romima, podršku dajemo i solidarišemo se sa svim antifašistima i nevladinim udruženjima koja se suprotstavljaju diskriminaciji prema Romima, bilo u EU ili u Hrvatskoj", rekao je Šimunković.

"U Hrvatskoj Akcioni plan za deceniju Roma postoji samo na deklarativnom nivou, ali se u praksi vrlo slabo primenjuje", kazao je Tanjugu predsednik udruženja za promovisanje obrazovanja Roma "Kali Sara" Veljko Kajtazi.

"Najveći problem je nezaposlenost jer obrazovane Rome niko ne želi da zaposli, i pored akcionog plana, ali i pored ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji predviđa razmernu zaposlenost u državnim i javnim službama shodno učešću u stanovništvu", dodao je on.

"U državnoj upravi, praktično, nema Roma", kaže Kajtazi koji, iako inženjer po zvanju, ne može da se zaposli od 1991. godine.

"Javljao sam se na stotine konkursa i bio odbijen. Tražio sam da me zaposle i kao vozača ili dostavljača, ali me nisu primali uz odgovor da sam previše kvalifikovan", rakao je Kajtazi, jedan od saradnika eksperata UNHCR-a, koji je napisao i prvi romsko-hrvatski rečnik.

Roma u Hrvatskoj ima 35.000 do 40.000, ali se mnogi ustručavaju da kažu da su Romi, kaže Kajtazi.

Povorci, koja je uz policijsku pratnju bez problema prošla gradom, osim mladih antifašista, obratili su se i romski aktivisti, među njima i Kasum Cana, koji je upozorio na najgore primere diskriminacije prema Romima.

"Pretnje Romima zbog navodnog gomilanja otpada u selu Zemunik kod Zadra dovele su do njihovog egzodusa", rekao je Cana i podsetio da je Hrvatska izgubila spor pred Evropskim sudom za ljudska prava jer su romska deca u Međimurskoj županiji bila u odeljenjima odvojenim od druge dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: