ZBOG OVOGA SAM IMPRESIONIRAN VUČIĆEM I HOTIJEM Borel otkrio detalje dijaloga, ali i važan trenutak pregovora

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jul.2020, 22:42

"ZBOG OVOGA SAM IMPRESIONIRAN VUČIĆEM I HOTIJEM" Borel otkrio detalje dijaloga, ali i važan trenutak pregovora

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost je potvrdio da će naredni sastanak sa Vučićem i Hotijem biti u septembru.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je danas da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan trenutak za njega i za EU, ali je ocenio da pregovori u Briselu nisu bili laki.

- Naš rad s predsednikom Srbije (Aleksandrom Vučićem) >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i premijerom privremenih prištinskih institucija (Avdulahom Hotijem) tek počinje - poručio je Borel u blogu posvećenom jučerašnjem sastanku, prvom fizičkom susretu lidera dve strane posle 20 meseci, u okviru dijaloga kojim posreduje EU.

Borel je u blogu, objavljenom na sajtu Evropske službe za spoljne poslove, naveo da poštuje to što su Vučić i Hoti juče, kako je naveo, iskreno i konstruktivno izneli svoje stavove, "čak i kada je bilo neslaganja".

- Bio sam impresioniran činjenicom da su bili spremni i željni da nastave posao. Tražili smo od njih da pošalju svoj tim već sledeće nedelje kako ne bismo gubili vreme - naveo je Borel.

On je potvrdio da će naredni sastanak sa Vučićem i Hotijem biti u septembru.

- Radujem se što ću raditi s njima i drago mi je što možemo računati na dugo diplomatsko iskustvo specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka na ovom složenom zadatku. Imamo mnogo toga da postignemo za dobro Srbije, Kosova i EU - rekao je Borel.

On je dodao da mu je bilo zadovoljstvo da, zajedno sa Lajčakom, ugosti Vučića i Hotija.

- To je bio važan trenutak za mene i Evropsku uniju. Dijalog, kojim je EU počela da posreduje 2011. godine, u srži je onoga što želimo da uradimo na Zapadnom Balkanu - rekao je Borel.

On je podsetio da je tokom saslušanja pred Evropskim parlamentom rekao da će dijalog smatrati jednim od svojih glavnih prioriteta.

Istovremeno je zahvalio francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i nemačkoj kancelarki Angeli Merkel na tome što su, kako je ocenio, uputili snažnu poruku podrške dijalogu Beograda i Prištine time što su sazvali samit u Parizu.

Borel je naveo da su Merkel i Makron procesu dijaloga dali novi podsticaj da ponovo otpočne.

Osvrćući se na jučerašnji nastavak dijaloga, Borel je rekao da su celo popodne i rano uveče proveli u intenzivnim diskusijama sa dva partnera.

- To nisu bile lake diskusije - naveo je Borel.

Kako je istakao, teme poput nestalih i raseljenih osoba su jako emotivna pitanja, ali bitna za pomirenje.

- Takođe smo razgovarali o ekonomskoj saradnji, koja za mene govori o budućem odnosu Kosova i Srbije. Pripadaju istom regionu i putuju ka istoj destinaciji – Evropi - naglasio je Borel.

Šef diplomatije EU poručio je da bi u budućosti narod, kapital i roba sa ovih prostora trebalo slobodno da se kreću.

- Oni bi trebalo da sarađuju na razvoju njihove ekonomije i infrastruktre. To je od obostrane koristi i EU je uložila mnogo napora u stvaranje okvira za takvu saradnju - poručio je Borel.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.