ZAPAD PRIZNAO! Ako se zabrani uvoz ruske nafte, EU je gotova

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Dec.2022, 22:59

ZAPAD PRIZNAO! Ako se zabrani uvoz ruske nafte, EU je gotova

Ako Evropska unija uvede embargo na uvoz ruske nafte morskim putem i odredi gornju granicu cena, svet bi se mogao suočiti sa nedostatkom sirovina i povećanjem kotacija, piše The Economist.

Izdanje je podsetilo da je Zapad od početka ruske specijalne operacije u Ukrajini postavio za cilj da minimizira prihode Moskve od nafte i gasa, bez smanjenja globalnih zaliha i bez izazivanja skoka cena. Kasnije je EU >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zabranila osiguranje naftnih tankera ruskom naftom. Ova mera je trebalo da ozbiljno utiče na izvoz iz zemlje, ali je imala ozbiljan nedostatak.

-Ako ruska nafta ne stigne na tržište, svetske cene nafte mogle bi naglo da porastu, što bi pogodilo zapadne potrošače, navodi se u članku.

Tada su SAD predložile da se uvede plafon cena – maksimalni nivo na kome evropske kompanije mogu da nastave da osiguravaju brodove ruskom naftom. Pri tome, letvica cena treba da bude niža od tržišne, ali viša od cene koštanja: na taj način, prema planu, biće moguće smanjiti prihod Moskve i izbeći deficit.

Međutim, nije sve tako glatko. Tako Kremlj može odbiti da koristi tankere iz zemalja koje se pridržavaju gornje granice cena, što će smanjiti izvoz nafte zbog smanjenja broja potencijalnih prevoznih sredstava. Zbog toga Zapad nastoji da ne postavi maksimalnu cenu mnogo nižu od tržišne, što čitav plan čini neefikasnim, primećuje se u materijalu.

Drugi problem je koliko će Zapad moći da utiče na tržište nafte. Za neke vrste usluga osiguranja ove zemlje imaju praktično monopolski položaj. Istovremeno, azijske zemlje, posebno Kina, Indija i Indonezija, ne žele da se pridruže sankcijama protiv Rusije i mogu da nađu alternativu zapadnim osiguravačima.

-Pravo poravnanje snaga na naftnim tržištima postaće očigledno posle 5. decembra. Moguć je oštar skok cena, upozorio je Ekonomist.

Međutim, publikacija je predvidela da će globalno tržište nafte postati fleksibilnije i prilagodljivije, a uloga Zapada u energetici će se smanjiti. Pored toga, sankcije i embargo takođe imaju ograničenja, uključujući i njihovo trajanje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.