Vulin: Fašizam je zvanična politika Hrvatske, države članice EU

Izvor: Radio 021, 18.Dec.2016, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Fašizam je zvanična politika Hrvatske, države članice EU

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da dešavanja u Zagrebu na protestu i na fudbalskoj utakmici nisu incidenti već zvanična politika Hrvatske, koja pokušava da objasni da fašizam i nije bio tako loš, a da su ustaše bili humanitarni radnici.

"To što se dešavalo u Hrvatskoj nije incident, incident je nešto što se desi jednom, pa se više ne ponavlja. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Ovo je nastavak zvanične politike Hrvatske u kojoj umesto da se razračuna sa fašizmo i ustaškim nasleđem pokušavaju da objasne da fašizam i nije bio tako loš, a da su ustaše bili hiumanitarni radnici i da je sve što su radile Srbima bilo zasluženo i da su to Srbi morali da očekuju", rekao je Vulin na RTS-u.

On je dodao da je neshvatljivo da zemlja EU nije u stanju da se razračuna sa fašističkim nasleđem i da ga produbljuje i pokušava da opravda postojanje fašizma u svojoj zemlji.

"Jedino moguće objašnjenje je da je to zvanična politika. Ako ministar spoljnih poslova Hrvatske kaže da će proglašenje za sveca Alojzija Stepinca biti razlog za radost svih, a zna da se nijedan Srbin nikada neće obradovati da ustaški vikar postane svetac, onda govorite o zvaničnoj politici Hrvatske", naglasio je ministar.

Kako kaže, veoma je zabrinut za položaj srpske manjine u Hrvatskoj, ali je zabrinut i za stanje duha u hrvatskoj naciji, ako nisu u stanju da se izbore sa fašizacijom sopstvenog druzštva.

"Ovo više nije pitanje za Hrvatsku, ovo je pitanje za EU", rekao je Vulin.

Upitan šta Beograd može da učini za Srbe van granica zemlje, Vulin je rekao da će Srbija voditi računa o njihovom položaju, te da će se svaki diplomatski uspeh, svaki ekonomski uspeh Srbije odraziti i na poboljšan položaj Srba koji žive van granica Srbije.

"U fokusu naše spoljne politike je kako zaštititi Srbe, ali je neophodna saradnja i EU i Hrvatske države, koja je imala drskosti da stavlja primedbe Srbiji na odnos prema manjinama u isto vreme kada se peva 'Ubi Srbina' i 'Srbe na vrbe'", zaključio je Vulin.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.