Vuk Jeremić:Da se ne dogodi novi Jasenovac na Cetinju

Izvor: Mondo, 04.Avg.2019, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vuk Jeremić:"Da se ne dogodi novi Jasenovac na Cetinju"

Teške optužbe jednog od opozicionih lidera na račun vlasti u Crnoj Gori, ali i drugih zemalja u regionu. "Hrvatska se nije emancipovala ulaskom u EU", kaže Vuk Jeremić.

Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Povodom godišnjice hrvatske ratne akcije "Oluja" u ratu u bivšoj Jugoslaviji, koja je za posledicu imala hiljade ubijenih ili nestalih Srba, kao i više od 200.000 proteranih, Jeremić je ocenio >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << da je Srbiji potrebna "daleko promišljenija i odgovornija državna politika" kako se u budućnosti srpskom narodu ne bi dogodio "neki novi Jasenovac - na Cetinju ili u okolini Prištine".

On je rekao da "nas istorija uči da se u dramatičnim međunarodnim previranjima poput svetskih ratova, na čije otpočinjanje i tok ne možemo uticati, na Balkanu obično 'gasi svetlo' i izbijaju sukobi u kojima se događaju masovni zločini".

"Nemam nikakve sumnje da će (hrvatski pevač Marko Perković) Tomson jednog dana biti sahranjen u Zagrebačkoj katedrali uz najviše državne počasti, pored Ante Gotovine. Toga bi trebalo da budemo toga svesni prilikom formulisanja buduće politike, kako bi se izbegli novi sukobi i zlo", rekao je Jeremić na predstavljanju godišnjeg Izveštaja Naprednog kluba o političkim pravima srpskog naroda u regionu, saopštila je Narodna stranka.

Predsednik Narodne stranke je naveo da Hrvatsku ulazak u EU "nije naročito emancipovao" kada je reč o pravima Srba i da se to neće samo od sebe promeniti. Zaštita prava srpske manjine bi zato, kaže on, trebalo da bude prioritet rukovodstva Srbije u bilateralnim odnosima sa Hrvatskom, kao i naše diplomatije, jer druge opcije nemamo na raspolaganju.

"Diplomatskim i političkim angažovanjem - bilateralno i u okviru međunarodnih organizacija - moramo učiniti sve da aktuelno stanje bude popravljeno ili da bar prestane da se pogoršava", rekao je Jeremić, koji je svojevremeno bio ministar spoljnih poslova Srbije.

Jeremić je istakao da su Srbi danas u Crnoj Gori "u najtežem položaju i da je to ubedljivo najugroženija etnička grupa na čitavoj teritoriji Evrope, uz mogući izuzetak položaja Srba na Kosovu i Metohiji".

"Moramo tražiti rešenja za budućnost koja neće raspirivati mržnju, nego je potiskivati, i hladne glave uzimati u obzir narative drugih naroda i etničkih grupa. Potrebno je razmišljati o budućnosti imajući u vidu i međunarodna događanja, koja su na ovim prostorima uvek ostavljala dubok trag", istakao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je očuvanje identiteta jednog naroda preduslov njegovog opstanka i da ga je zato potrebno negovati na mudar, osmišljen, savremen i institucionalizovan način.

“U suprotnom, preti nam opasnost da nestanemo u vrtlogu istorije”, dodao je Jeremić, i podsetio da je u povesti čovečanstva mnogo veći broj naroda koji više ne postoje nego onih koji danas kao svesna zajednica obitavaju.

Predsednik Naprednog kluba Čedomir Antić rekao je da je ovogodišnji Izveštaj o političkim pravima srpskog naroda u regionu pokazao da su "ta prava u najgorem stanju u poslednjih 11 godina", koliko se izveštaji objavljuju.

"U Crnoj Gori je u toku progon srpskog naroda, Republika Srpska je na meti organizovanih nastojanja dela vlasti BiH i određenih krugova u EU i SAD sa ciljem da joj bude ukinuta autonomija, Srbi su na meti svakodnevnih napada na prostoru Kosova i Metohije, a u Hrvatskoj je primetno povećanje broja etničiki motivisanih napada", rekao je Antić.

Antić je dodao da je u Severnoj Makedoniji "na vlasti koalicija zasnovana na negativnom odnosu prema srpskom nasleđu u toj državi, a srpski narod ne uživa verske slobode i zabranjena je njegova kanonski priznata crkva".

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Marko Đurić: Neiskrena jadikovka Jeremića nad Srbima

Izvor: Mondo, 04.Avg.2019

Potpredsednik GO Srpske napredne stranke Marko Đurić ocenio je da Vuk Jeremić, lamentirajući nad zaista teškim položajem Srba u regionu, zapravo prebacuje samome sebi...Foto: Mondo/Stefan Stojanović..On tvrdi da je u Jeremićevo i Ðilasovo vreme Srbija ostala bez zajedničke države sa Crnom...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.