Vučić vanredno s ambasadorima, zakazao Savet za nacionalnu bezbednost

Izvor: RTS, 21.Nov.2018, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić vanredno s ambasadorima, zakazao Savet za nacionalnu bezbednost

Povodom najnovijih mera Prištine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorima Kine, Rusije, EU i članica Kvinte. Vučić zakazao i sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.
Predsednik Srbije obavestio je ambasadore Rusije i Kine Aleksandra Čepurina i Li Mančanga o najnovijem neodgovornom potezu Prištine da uvede takse na robu iz Srbije i zamolio ih da o tome obaveste predsednike >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Putina i Sija.

Vučić je ambasadore Čepurina i Lija upoznao sa činjenicama da mere Prištine vode ka punoj destabilizaciji celog regiona i da mogu dovesti i do dublje eskalacije sukoba, saopšteno je iz Predsedništva.
Čepurin i Li su izrazili punu podršku naporima Srbije da krizu reši mirnim putem, uz poštovanje normi međunarodnog javnog prava, kao i postignutih sporazuma i ugovora u regionu.
Predsednik Vučić i ambasadori Čepurin i Li su se dogovorili da budu u svakodnevnom kontaktu dok kriza, koju je Priština izazvala, ne bude prevaziđena. 
Vučić se sastao i sa ambasadorima zemalja Kvinte i sa šefom Delegacije EU Semom Fabricijem, posle čega je počela Sednica za nacionalnu bezbednost.   

Predsednik je ambasadore zemalja Kvinte – SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i šefa Delegacije EU upozorio na moguće posledice najnovijeg neodgovornog poteza Prištine o povećanju taksi na srpsku robu, kojim je krenula u dodatno kršenje Cefta sporazuma.
Vučić je izrazio očekivanje da će zemlje Kvinte, kao i Evropska komisija, ukazati Prištini na neprihvatljivost jednostranih poteza, kojim rizikuju eskalaciju sukoba i dovode u opasnost mir i stabilnost u regionu.
Predsednik Vučić je rekao da Srbija nije prekršila nijedan sporazum ili dogovor, suprotno Prištini, koja nije ispunila ni odredbe Briselskog sporazuma.
Prisutni ambasadori su izrazili zabrinutost zbog moguće destabilizacije, kao i za budućnost dijaloga, apelujući na predsednika Vučića i Vladu Srbije da racionalno i mirno pristupe rešavanju najnovije krize.
Prištinske vlasti podigle su takse na srpske proizvode na 100 odsto. Novim merama obuhvaćeni i proizvodi iz Bosne i Hercegovine. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

REAKCIJA NA SRAMNU OSVETU PRIŠTINE Vučić vanredno s ambasadorima, zakazao Savet za nacionalnu bezbednost

Izvor: Blic, 21.Nov.2018

Povodom najnovijih mera Prištine, kojima se praktično u potpunosti blokira srpska roba na Kosovu i Metohiji, predsednik Srbije Aleksandar Vučić imaće danas popodne vanredne sastanke sa ambasadorima Kine, Rusije, EU i članica Kvinte.

Nastavak na Blic...

Sastanak Vučića sa ambasadorima Kine, Rusije, EU i zemalja Kvinte zbog carina

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Nov.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa ambasadorima EU i Kvinte (SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije), Semom Fabricijem, Kajlom Skatom, Denisom Kifom, Tomasom Šibom, Federikom Mondolonijem i Karlom Lo Košom, a povodom odluke vlasti u Prištini da uvedu carinu...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.