Vučić u Sofiji na sastanku lidera Zapadnog Balkana

Izvor: RTS, 03.Mar.2018, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić u Sofiji na sastanku lidera Zapadnog Balkana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na poziv predsednika Evropske komisije Žan Kloda Junkera i bugarskog premijera Bojka Borisova učestvovao na sastanku sa liderima Zapadnog Balkana u Sofiji. Vraćam se u Brisel sa obnovljenim uverenjem da je državama Zapadnog Balkana mesto u EU, poručio je Junker. Borisov ukazuje da je Junkerova poseta pokazala celoj EU važnost Zapadnog Balkana.
Sastanku koji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je počeo oko 11.30 prisustvovala je i potpredsednica Evropske komisije, visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini, kao i evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han.

Na konferenciji za novinare povodom samita, predsednik EK Žan Klod Junker rekao je da se vraća u Brisel sa obnovljenim uverenjem da je državama Zapadnog Balkana mesto u EU.
Naveo je da je njegova poruka da pristupanje država regiona nije san, već realnost koja će uslediti, shvaćena, kao i da su sagovornici razumeli da se mora veća pažnja posvetiti sprovođenju reformi, a manje datumima.
Vučić je, pred početak sastanka, kratko neformalno porazgovarao i sa premijerom Crne Gore Duškom Markovićem.
Teme razgovora u Sofiji bile su situacija u regionu, što brže rešavanje međususedskih sporova i mogućnosti bržeg infrastrukturnog povezivanja.
Srbija se zalaže za formiranje regionalne ekonomske zone, koja bi bila osnova za brži privredni napredak Zapadnog Balkana.
Dijalog Beograda i Prištine veoma je važan za stabilnost Balkana i, kako je potvrđeno, predsednik Vučić će na marginama skupa razgovarati sa Hašimom Tačijem, koji se danas sastao sa Borisovom.

Borisov je u razgovoru sa kosovskim predsednikom podsetio na konflikte na prostoru Zapadnog Balkana tokom devedesetih godina i podvukao da je najvažnije sada da se gleda napred, na ono što može biti učinjeno po region i njegove narode.
Taj cilj je, kaže, postao glavna evropska tema i to znači i integraciju Kosova, uz svest o izazovima zbog nepriznavanja statusa od strane pojedinih članica EU, što Tačija, kako je istakao ne treba da obeshrabri.
Bojko Borisov je razgovarao i sa Duškom Markovićem. Oni su ocenili da bi uz implementaciju kriterijuma za članstvo u EU trebalo da se započnu i ključni infrastrukturni projekti sa ciljem povezivanja.
Vučića, kao i ostale lidere regiona, dočekivali su Borisov, čija zemlja predsedava EU, i Junker, koji ovim završava posetu regionu, u okviru koje je zemljama kandidatima predstavio ciljeve Strategije o priširenju na Zapadni Balkan.
Borisov: Poseta Junkera pokazala celoj EU važnost Zapadnog Balkana
Premijer Bugarske je izjavio da je predsednik Evropske komisije obilaskom država Zapadnog Balkana pokazao celoj Evropskoj uniji koliko je taj region važno pitanje, čak i u, kako je rekao, delovima gde se o njemu ne zna i ne razgovara mnogo.
"Sada će videti kako je ovaj region važan", poručio je Borisov zahvalivši Junkeru na prvoj poseti Zapadnog Balkana i Sofiji.
Borisov je tokom zajedničkog sastanka lidera EU i država Zapadnog Balkana pozvao na ubrzanje napora radi bolje transportne mreže ali i saradnje u regionu.
"Sa vašim, gospodine Junkeru, obilaskom regiona, pokazali ste celoj EU koliko je važano pitanje Zapadnog Balkan čak i u delovima gde se o njemu ne zna mnogo i gde ljudi ne razgovaraju o Zapadnom Balkanu. Sada će videti da je ovaj region važan", poručio je Borisov, koji je domćin sastanka EU i država Zapadnog Balkana.
Borisov je naglasio da se tokom prepodneva, u različitim bilateralnim i trilateralnim sastancima, razgovaralo o saradnji u regionu, prvenstveno u oblasti transporta i usluga, kao i o pripremama za predstojeći samit EU i Zapadnog Balkana, koji će u maju biti održan takođe u Sofiji.
"Želimo da budemo potpuno povezani. Tu se umnogome oslanjamo na hibridno finansiranje i pomoć Evropske komisije i imamo vrlo ambiciozan zadatak da do samita u maju pripremimo prostor za infrastrukturu, za auto-puteve, transportne koridore i da vidimo šta tačno imamo kada su u pitanju njihovo finansiranje i primena, kako bismo bili vrlo precizni u daljim razgovorima sa našim građanima i kako bismo znali kada će tačno biti spremni sa određenim delovima auto-puteva", poručio je Borisov.

Naveo je da planovi koji se odnose na transportnu infrastrukturu obuhvataju i Rumuniju i Grčku i protežu se sve do Mađarske i Slovačke.
"U narednim godinama bićemo u mogućnosti da kolegi (predsedniku Srbije Aleksandru) Vučiću kažemo da imamo transportnu vezu između Sofije i Beograda, Sofije i Budimpešte i drugih gradova", naglasio je Borisov.
Bugarski premijer je takođe napomenuo da su od najveće važnosti i auto-put koji bi trebalo da ide kroz Kosovo ka Beogradu i koridori 4 i 8.
"Imamo preko 100 tačaka da razmotrimo i preko 100 ciljeva da ostvarimo i, kako bismo napravili još jedan korak ka tom cilju, da naši transporni koridori budu završeni brzo kako bi sva roba mogla brzo da se kreće preko granica i da u budućnosti imamo jedinstvene tarife putarina", naveo je bugarski premijer.
Osvrnuo se i na regionalnu saradnju u oblasti razmene usluga i informacija, koordinacije specijalnih službi, energetike kao i na ambiciozan plan kada je regionalna ekonomska saradnja u pitanju.
"Zadovoljan sam što smo danas imali bilateralne, trilateralne sastanke sa Srbijom, Prištinom, Crnom Gorom. Osećam pravi optimizam jer idemo i na 'grčki Davos', njihov ekonomski forum, gde nas je pozvao grčki predsednik. Mi imamo veoma ambiciozan zadatak kada je u pitanu regionala ekonomska saranja", poručio je Borisov.
Premijer Bugarske zaključio je da na Balkanu postoje različiti interesi, a da sve što EU radi u regionu jeste radi izgradnje i stabilnosti.
"Sada je vreme da potvrdimo da sve što radimo u potpunosti u okviru EU nije usmereno protiv Rusije, Turske ili bilo koga od naših suseda. Upravo je suprotno. Želimo da naš region napreduje, želimo da gradimo, a ne da rušimo. Želimo mir i stabilnost", zaključio je Borisov.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.