Vučić u Briselu: Bilo bi realno da Srbija do 2026. postane članica EU

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Jun.2020, 15:55

Vučić u Briselu: Bilo bi realno da Srbija do 2026. postane članica EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas novinarima u Briselu da smatra da bi "bilo realno da do 2026. postanemo članica Evropske unije".

"To je moja nada i moje verovanje, a više od toga ne mogu da vam kažem", rekao je Vučić posle sastanaka sa zvaničnicima EU.

Vučič je rekao da veruje da će se do kraja mandata nove vlade Srbije, 2024. godine, završiti pregovori Srbije za pristupanje EU.

Suština odnosa Srbije i EU će biti >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << kako da Srbija ubrza put i da dobije garancije za prijem u EU, ukoliko ispuni sve što se od nje traži, objasnio je on.

Rekao je i da očekuje da će se pregovori Srbije i Kosova nastaviti za dve-tri nedelje, a da bi pre toga trebalo da se lideri regiona sastanu s čelnicima EU u Parizu.

"Uskoro očekujemo nastavak dijaloga - za dve do tri nedelje, pre toga nas očekuje veliki samit na kojem mislim da će biti predstavnici dve najvece zemlje (EU) koji će se ticati dijaloga Beograda i Prištine i daljeg ubrzavanja našeg evropskog puta", rekao je Vučić.

S predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, kako je naveo, razgovarao je jedan sat o evrointegraciji Srbije, pregovorima s Kosovom i ekonomskoj pomoći zbog pandemije.

Razgovarali su i o tome kakva je situacija u Prištini, šta može da se očekuje i kakvi će biti uslovi Kosova.

"Čini mi se da postoji dobra klima u EU da se razmatra ubrzani napredak Srbije, ali i veća želja kod nas i povoljnija situacija da ubrzamo put", procenio je Vučić.

Ekonomski paket pomoći obuhvatio bi novac iz IPA fondova EU, garancije i projekte značajne za ceo region - da se "svi glavni gradovi regiona spoje auto-putevima i prugama", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je razgovarao i s evropskim komesarom za proširenje, Oliverom Varhejijem, i sa Miroslavom Lajčakom - specijalnim predstavnikom EU za pregvore Srbije i Kosova, a predstoji mu susret s predsednikom Evropskog saveta, Šarlom Mišelom.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.