Vučić sutra u prvoj zvaničnoj poseti Zagrebu

Izvor: Politika, 28.Apr.2013, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić sutra u prvoj zvaničnoj poseti Zagrebu

BEOGRAD/ZAGREB – Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić boraviće sutra u prvoj zvaničnoj poseti Hrvatskoj tokom koje će se sastati sa državnim vrhom te zemlje.

Domaćin Vučiću biće vicepremijerka i ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić koja kaže da ta poseta predstavlja nastavak i razvijanje saradnje između dve susedne zemlje.

Vučić će se, kako je najavljeno, osim s Pusićevom u Zagrebu sresti sa hrvatskim predsednikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i premijerom, Ivom Josipovićem i Zoranom Milanovićem, vicepremijerom i budućim komesarom zaštite potrošača u EU Nevenom MImicom i svojim hrvatskim kolegom i ministrom odbrane Antom Kotromanovićem.

Pusićeva očekuje da će dolazak Vučića obeležiti napredak u mnogim otvorenim pitanjima Beograda i Zagreba koja bi se, kako je rekla, mogla podeliti u tri grupe  – postratne teme, privredna saradnja dve zemlje u trenutku kada Hrvatska 1. jula postaje punopravna članica EU I izlazi I CEFTA-e, kao i pitanja evropske saradnje i puta Srbije prema EU.

Vučiheva poseta Zagrebu dolazi u momentu dobre saradnje nadležnih ministarstava i državnih ustanova dveju zemalja, nakon susreta dvojice premijera, Zorana Milanovića i Ivice Dačića u Beogradu, kao i niza susreta Pusićeve sa srpskim kolegom Ivanom Mrkićem.

Jedan od sutrašnjih Vučićevih sagovornika, vicepremijer Neven Mimica ocenio je da je proces normalizacije odnosa Hrvatske i Srbije u poslednje vreme ponovo u usponu zahvaljujući razgovorima na nivou ministara i predsednika vlada.

On je juče u Varaždinu izrazio uverenje da će uslediti i susreti na najvišem nivou koji će, kako je rekao, svakako doprineti nastavku tog procesa, nakon što je on, kako je rekao, u jednom trenutku bio zaustavljen.

Mimica je, naime, podsetio da su na svečanost povodom ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, 30. juna u Zagreb pozvani predsednici i premijeri svih zemalja članiča EU, zemalja u regionu, odnosno svih koji su u procesu približavanja EU i dodao da je „to poruka koja će dobro ođeknuti kod svih naših suseda pa tako i u Srbiji”.

Politički analitičar Davor Đenero, koji Vučića smatra jednim od ključnih aktera političke scene u Srbiji, smatra da njegova poseta Zagrebu predstavlja „otopljavanje bilateranih odnosa” i da je to „i dobro i korisno”.

„Važno je da u procesima saradnje učestvuje i vicepremijer koji ima značenje kao akter koji dolazi iz najveće stranke vladajuće koalicije u Srbiji”, rekao je Đeneo.

Vučić: Isti pritisci i muke kao u vreme Miloša Obrenovića

BEOGRAD – Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Beogradu da se Srbija i danas, kao i vreme Miloša Obrenovića, suočava s istim pritiscima, mukama i problemima koje joj nameću velike sile.

„Naš je posao i potreba da pokušamo da iskoristimo nešto Miloševog znanja da ojačamo Srbiju, ali da održimo zidove i zadržimo što više savaznika i izgradimo modernu, naprednu i prosperitetnu Srbiju” rekao je Vučić, otvarajući obnovljeni Konak kneza Miloša u parku Topčider.

Vučić je rekao da nova postavka u Konaku kneza Miloša, danas otvorena povodom 198. godišnjice Drugog srpskog ustanka, primer kako decu učiti, ne istoriji, već onome šta činiti u budućnosti.

Vicepremijer je podesetio da je knez Miloš u oba dela svoje vladavine od 1815-1839. i 1858-1860. pokazao umeće vrsnog diplomate i političara i uspeo da „nekad mačem, a nekad lukavstvom, donese boljitak Srbiji”.

„Ne može neko da dobije nadimak 'Veliki', a da nije učinio najviše što je mogao za svoj narod”, kazao je Vučić o Milošu za koga je rekao da je bio stvaralac moderne srpske države i čovek čijim radom i delom Srbija može najviše da se ponosi.

Izložba je otvorena danas, na pravoslavni praznik Cveti kada je i podignut Drugi srpski ustanak 1815. godine koji je predvodio Miloš Obrenović.

Tanjug

objavljeno: 28/04/2013

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.