Vučić se sastao sa Zigmarom: Hvala Nemačkoj, prepolovili smo nezaposlenost u poslednje 4 godine

Izvor: Telegraf.rs, 12.Apr.2017, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić se sastao sa Zigmarom: Hvala Nemačkoj, prepolovili smo nezaposlenost u poslednje 4 godine

Premijer Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ministra spoljnih poslova Nemačke Zigmara Gabrijela u vili "Mir" u Beogradu.

Planirano je da nemački vicekancelar i šef diplomatije svoje prvo putovanje na zapadni Balkan, nakon Beograda nastavi posetom Prištini, a zatim, naredne nedelje i Albaniji.

Gabrijel je u posetu došao sa porukom da je put Srbije u pravcu EU i dalje otvoren, ako se beogradske i prištine vlasti odluče za reforme i napredak umesto podele i zastoj.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << />
- Na zapadnom Balkanu smo poslednjih godina videli značajni napredak. Međutim videli smo, u poslednje vreme, i da pojedine rane prošlosti još nisu zaceljene i mogu da vode ka tenzijama. Želimo da zemlje u regionu podržimo u njihovom demokratskom razvoju i razvoju ka pravnoj državi, kao i na putu stabilnosti i blagostanja - najavio je on u saopštenju uoči dolaska u Beograd.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ima najjasniju stabilnost u regionu, da želi da utiče stabilizujuće na ostale zemlje zapadnog Balkana, i poručio da će nastaviti s takvom politikom jer je ona od velikog značaja za našu zemlju.

Vučić je, posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Nemačke Zigmarom Gabrijelom, istakao da je Nemačka uvek pružala punu podršku stabilnosti celog regiona zapadnog Balkana i da je Srbija uspevala da očuva mir i stabilnost, "čak i u teškim trenucima, uz pomoć podrške koju je naša zemlja dobila od nemačke vlade".

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Nastavićemo sa takvom politikom i to je od velikog značaja za Srbiju - rekao je Vučić.

Premijer je dodao da danas Nemačku vidimo kao vodeću zemlju Evropske unije i da od nje očekujemo nastavak podrške na evropskom putu, kao i na ekonomskim i ostalim reformama koje moramo da sprovedemo, poput efikasnijeg pravosuđa, bolje brige o javnim preduzećima....

On je naglasio da je reinvestiranje stranih privrednika u Srbiju jedan od osnovnih načina da naša država poveća svoj rast i obezbedi dalji ekonomski napredak. Vučić je rekao da Srbija neće još stotinu godina moći da računa da se približi Nemačkoj, ali da je stanje javnih finansija dobro.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- To smo uspeli zahvaljujući velikoj nemačkoj podršci i u zapošljavanju ljudi - rekao je Vučić i obavestio Gabrijela da je pre četiri godine nezaposlenost bila 26 odsto, a da je sada prepolovljena.

Premijer je ocenio da to još nije dovoljno dobar rezultat, jer narod teško živi, te dodao da zato Srbija očekuje pomoć iz Nemačke.

Vučić je zahvalio Gabrijelu na ličnom doprinosu najboljim odnosima Nemačke i Srbije i istakao da je on dobrodošao u Srbiju.

- Verujem da će vaša poseta otvoriti nove puteve u saradnji i bliži i intenzivniji dijalog Nemačke i Srbije. Mi se tome radujemo, kao što se radujemo i vašoj podršci u nastavku dijaloga sa prištinom i očuvanju mira i stabilnosti - zaključio je Vučić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vicekancelar Nemačke Zigmar Gabrijel istakao je danas da je Srbija, uprkos svim zahtevima Evropske unije, ostala na kursu evrointegracija, zahvaljujući, kako je primetio, radu vlade premijera Aleksandra Vučića, koja evropske standarde nije predstavljala kao nametnute, već kao standarde u interesu zemlje i građana.

- Nama se sviđa put kojim Srbija ide i ponavljam, ako pogledate druge zemlje zapadnog Balkana vi vidite da smo u opasnosti, jer su neke opasne tendencije, za koje smo mislili da su nestale, ponovo ozivele u nekim delovima Balkana. Stari demoni se bude, a Srbija se jako trudi da da se to ne desi i na tome predano radi i sa susedima - primetio je Gabrijel.

Gabrijel je istakao da jasna izborna pobeda nosi veliku odgovornost za Aleksandra Vučića, kako za reformski proces, tako i za dalji razvoj odnosa sa Kosovom.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Premijer Vučić je rekao da je odnos Beograda sa Prištinom jedan od najvidljivijih problema na putu naše države ka članstvu u EU, ali da je na nama da radimo na unutrašnjim reformama, zbog nas, naše dece i naše budućnosti.

- Dijalog je prekinut ne na inicijativu Srbije. Pre tri dana sam tražio nastavak dijaloga sa Prištinom u Briselu, jer ne postoji ništa važnije od razgovora, ma koliko da odnosi nisu laki, a da ne govorim od drugim stvarima koje su se u međuvremenu dešavale, a koje su ostavile teške posledice u našim odnosima - rekao je Vučić.

Dodao je i da ne kritikuje ljude iz Prištine ili iz regiona, i da ne koristi priliku da to čini pred drugim zvaničnicima, jer je potrebno da se razgovara.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Udarne vesti u Srbiji u poslednjih 24 sata

Izvor: Telegraf.rs, 12.Apr.2017

Iza nas je burnih 24 sata. Brojne zanimljivosti i vesti iz Srbije, ali i sveta, stizale su iz minuta u minut, tako da je bilo teško odrediti koja je vest bila udarnija od koje. Na našem portalu, istakle su se sledeće...Ministar spoljnih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel došao je u posetu premijeru...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.