Vučić se sastao sa Borelom

Izvor: B92, 31.Jan.2020, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić se sastao sa Borelom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa šefom diplomatije EU Žozepom Borelom, koji boravi u prvoj zvaničnoj poseti Beogradu.

Nakon sastanka, planirane su izjave za medije.

Sastanku u zgradi Predsedništva, koji je počeo oko 12 sati, prisustvuju i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Posle razgovora sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsednikom, Borel će se oko 15. 30 sastati i sa premijerkom Anom Brnabić.

Borel, koji je u četvrtak boravio u Prištini, rekao je uoči dolaska da njegova prva zvanična poseta Zapadnom Balkanu pokazuje predanost EU perspektivi regiona, njegovoj stabilnosti, bezbednosti i prosperitetu.

Pred posetu Srbiji, rekao je u intervjuu za Tanjug da će on lično, a ne eventualni specijalni predstavnik EU, voditi Briselski dijalog i biti glavni sagovornik za vlasti u Beogradu i Prištini.

Borel podseća da je EU jasno stavila do znanja da su "ključ" za ulazak Srbije u članstvo normalizacija odnosa sa Prištinom kroz sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum i unutrašnje reforme sa fokusom na vladavini prava i medijima.

Od stupanja na dužnost šefa diplomatije EU, u decembru 2019. godine, Žosep Borel je naglašavao da mu je prioritet na Balkanu rad na sveobuhvatnom sporazumu između Beograda i Prištine, što potvrđuje i njegova odluka da u regionu prvo poseti ova dva grada.

Tokom boravka na Kosovu Borel je razgovarao sa predsednikom privremenih institucija u Prištini Hašimom Tačijem i stranačkim i nevladinim predstavnicima.

Borel je nakon sastanka sa Tačijem rekao da će EU posredovati u dijalogu izmedu Prištine i Beograda, bez nadmetanja sa specijalnim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine američkog predsednika Donalda Terampa, Ričardom Grenelom.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vučić posle sastanka sa Borelom: Rekao sam mu da imamo odlične odnose sa Kinom i Rusijom, ali naše opredeljenje je EU i mi to ne krijemo

Izvor: Večernje novosti, 31.Jan.2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa šefom diplomatije EU Žozepom Borelom, koji boravi u prvoj zvaničnoj poseti Beogradu BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku,...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.