Vučić sa Merkel: Razgovor nije bio jednostavan

Izvor: Mondo, 23.Jan.2019, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić sa Merkel: Razgovor nije bio jednostavan

Predsednik Srbije sastao se danas u Davosu s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a nakon toga i sa evropskim komesarom za proširenje i susedsku politiku Johanesom Hanom.

Vučić je rekao da je od nemačke kancelarke Angele Merkel čuo da je kompromis nešto što dovodi do dobrog rezultata i da ljudi treba da teže kompromisu, a ne da ponize i unište protivnika.

Da li ćemo to razumeti u Srbiji, druga je stvar, rekao je Vučić i dodao da razgovor sa Angelom Merkel >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << nije bio jednostavan i da su najviše vremena posvetili Kosovu i evropskim integracijama Srbije.

"Razgovor nije bio jednostavan. Mi u Srbiji imamo jedan pogled na rešavanje tog problema, a zemlje koje su priznale Kosovo drugačiji stav. Ali, Merkel, čini mi se, ceni i poštuje našu želju da razgovaramo i postignemo kompromis", rekao je Vučić novinarima nakon sastanka.

Vučić kaže da je sastanak bio veoma značajan i da su se dogovorili, iako se neretko viđaju, da on još češće informiše kancelarku o različitim važnim pitanjima za Srbiju, kao i da je dobio poziv da ponovo poseti Berlin.

"I danas sam mnogo toga naučio od gospođe Merkel, ali to prosto nije za ovako kratke izjave. Ona se danas pozvala na Maksa Vebera, na kojeg sam se ja bezbroj puta pozivao. Ona je i protestant, pa joj nekako možda u tom smsilu više priliči, a sigurno je vrednija od mene i obrazovanija", primetio je Vučić.

Vučić je dodao da su razgovarali o svim važnim pitanjima u odnosima Srbije i Nemačke i konstatovali da su se dve zemlje približile trgovinskoj razmeni od gotovo pet milijardi evra, kao i da je Nemačka ubedljivo najznačacjniji trgovinski partner Srbija.

Merkel je pozvala predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ponovo poseti Berlin.

Ovo je 15. susret Vučića i Angele Merkel do sada uključujući i vreme kada je bio premijer, a predsednik Srbije je rekao pred sam sastanak, da i pored toga, oseća tremu.

"Zato što je reč o sobi koja je izuzetno odgovorna i ozbiljna, sa njom nema gluposti na koje su srpski političari navikli, pa su pokušavali da je šarmiraju i slično. Suviše je ona ozbiljna, morate dobro da se pripremite, da imate odgovore na sva pitanja, da dobro razumete šta Nemačka želi, da razumete šta Srbija želi", rekao je predsednik neposredno pre sastanka u Davosu.

Vučić je sa ranije rekao da će s Merkelovom razgovarati o tome kako da Srbiji pomogne u vezi sa kvotama Evropske unije za čelik, kao o Kosovu i Metohiji i ekonomiji.

Sastanak sa Hanom počeo je odmah nakon susreta s nemačkom kancelarkom.

Vučić: Moliću i Merkel danas

Vučić koji učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, prethodno je prisustvovao izlaganjima nemačke kancelarke Angele Merkel i premijera Japana Šinzua Abea.

Vučić je, takođe, razgovarao sa predstavnicima kompanije "Rio Tinto", koja, inače, u Srbiji realizuje projekat "Jadar".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.