Vučić: Nastavak dijaloga moguć već u julu; Lajčak: Rešiti sva pitanja jednom za svagda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jun.2020, 05:15

Vučić: Nastavak dijaloga moguć već u julu; Lajčak: Rešiti sva pitanja jednom za svagda

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Srbija očekuje nastavak procesa dijaloga sa Prištinom u najkraćem vremenskom roku, i da je moguće da to bude već u julu.

Vučić je, nakon razgovora sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, rekao je da je imao dobar pripremni sastanak o dijalogu koji treba da se održava pod pokroviteljstvom Unije.

Volim pošteno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << karte na sto

Volim kada pošteno iznesemo karte na sto, rekao je Vučić posle razgovora sa Lajčakom i istakao da je to bio jedan od najkonkretnijih razgovora koje je imao.

Vučić je susret i razgovor sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine okarakterisao kao otvoren i iskren razgovor, koji, zbog same teme o kojoj je govoreno, za njega kao nekoga koji predstavlja Srbiju, nije lak i prijatan.

Rekao je da ne može da otkriva detalje, dodajući da se kod nas ne dešava da nešto procuri u štampu, kao što je, konstatovao je, slučaj u Prištini „kao da žive od toga".

Ključna poruka razgovora je, kaže, da su u približavanju evropskoj budućnosti Srbije značajni razgovori sa Albancima.

„Strahovito je važno, možda i ključna poruka, da možemo na ozbiljan način da približimo evropsku budućnost Srbije ako budemo posvećeni reformskim procesima, a jednako, ako ne i značajniji, su razgovori sa Albancima“, kazao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za štampu.

„Shvatamo da Lajčak svojim autoritetom, znanjem, posvećenošću može da garantuje objektivnost i nepristrasnost u tom procesu", rekao je i dodao da Lajčak odlučuje o datumu nastavku dijaloga.

Vučić nije isključio mogućnost da se u Briselu nađe između poseta Moskvi i Vašingtonu, jer je to, kako je istakao, važno zbog evropske budućnosti Srbije.

On je dodao da poštuje napore koje je uložio Ričard Grenel u rešavanju ekonomskih problema između Beograda i Prištine, ali i poručio da za nas nema nikakve dileme, jer smo u potpunosti posvećenu dijalogu u pod pokroviteljstvom i okriljem EU.

“Zato što je dobar deo problema u odnosima sa Prištinom vezan, a i to je ono što mene najviše zanima, za evropsku budućnost Srbije”, naveo je Vučić.

Preneo je da je Lajčaku ukazao da dijalog nikada ne može da uspe ako samo jedna strana suštinski učestvuje u njemu i ako Priština kaže da ima samo jedan zahtev - priznanje nezavisnosti, i da bez toga neće nigde ništa da učini.

"Ne možemo da pregovaramo sa onima što kažu - ono što je moje, moje je, hajde da razgovaramo o onom što je vaše", rekao je Vučić.

Istakao je da je Beograd otvoren za razgovor, u koji ulazi u dobroj veri, što, podvlači, traži od druge strane.

“A, ne da nam unapred isporuče tabelu zahteva za koje je i njima jasno da ne možemo da ispunimo. Za nas je važno da se ispuni Briselski sporazum, formiranje ZSO, koja je bila osnova sporazuma. Želimo da pokažemo da je Beograd pouzdan partner EU, a želimo da ubrzamo proces pristupa EU. Imamo snage, energije, mogućnosti i kapaciteta za to”, rekao je Vučić.

Dodao je da je važno da se nađe zajednički jezik i kompromis koji će biti u interesu Srba i Albanaca i evropske budućnosti naše zemlje.

Podsetio je da će sutra u Moskvi razgovarati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, nakon čega će biti jedan dan za posetu Briselu, gde je, kaže, važno da se pošalje poruka o evropskoj opredeljenosti Srbije.

“I sinoć sam rekao, posle gotovo nestvarno ubedljive pobede, da vlada sada može da se posveti evropskim integracijama, da ubrzamo proces evrointegracija, da počnemo da rešavamo probleme u oblasti pravosuđa i druge od kojih smo bežali”, dodao je on.

“Posle toga, idem u Vašington, iz Vašingtona idem u Sloveniju, na sastanak Brdo - Brioni procesa. Težak i naporan raspored”, podvukao je predsednik Srbije.

Sve to, kaže, govori da bi ilustrovao da nas ne očekuju laki dani, jer i kada krenu razgovori sa Prištinom neće biti lakih pitanja za Srbiju.

“Ali, verujem da ćemo ozbiljnim pristupom, radom i odgovornošću uspevati da čuvamo vitalne nacionalne interese, da čuvamo bezbednost Srba na KiM, da čuvamo i zaštitimo sakralne objekte SPC i da ćemo obezbediti budućnost svim građanima”, rekao je Vučić.

O Fajon: Neću dozvoliti da se vređa srpska demokratija

Neću dozvoliti da se vređa srpska demokratija, a štitiću je činjenicama i istinom, rekao je Vučić povodom ocene evroparlamentarke Tanje Fajon da je posle jučerašnjih izbora u Srbiji opao nivo demokratije.

On je odbacio optužbe Fajon da je dokaz za manjak demokratije i najniža izlaznost od 2.000. godine, rekao da je ćutao i sinoć i danas.

"Mene bi bilo sramota da iznosim takve neistine", rekao je Vučić i naveo da je 2012. izlaznost bila 46 odsto, značajno niža od jučerašnje i to u vreme pandemije.

"Kada smo (Nenad) Bogdanović i ja imali drugi krug izašlo je 440. 000 u Beogradu, i niko se ne seća da sam pravio bilo kakav problem. Juče je za trećinu bila veća izlaznost u Beogradu, a u Srbiji znatno veća", naveo je Vučić.

On je rekao da mi poštujemo sve evroparlamentarce i naše je da se uzdržimo od komentara, ali je dodao da treba da pogledaju koliko su svi imali vremena da se predstave i sa kolikim rejtinzima su ušli i izašli iz kampanje.

Ukazao je da za uspeh na izborima nije važan spot ili bilbord, već sadržaj i program koji se nude.

"A oni su govori da su mi i sin i otac i brat kriminalci, a ja nisam bogatiji ni za cent, dok oni mogu da kupe celo Dedinje i pola Beograda", kazao je Vučić.

On je rekao i da je dovoljno snažan da časno iznosi istinu, a da ga je malo sramota za ove ljude iz EU koji se ne obaveštavaju iz relevantnih izvora, već putem tajkunskih medija.

"Neka nas pozovu, mi ćemo im dati podatke pa da nas kritikuju na relevantan i ozbiljan način", poručio je predsednik.

Lajčak: Rešiti sva otvorena pitanja, jednom za svagda

Mi predlažemo posredovanje u postizanju sveobuhvatnog dogovora za Kosovo, koji će rešiti sva otvorena pitanja jednom za svagda, izjavio je Lajčak.

Upitan da prokomentariše to što u ovoj fazi SAD nude neka ekonomska rešenja kako bi se približili stavovi dve strane i da li postoji mogućnost da i EU kroz neke ekonomske olakšice i ekonomsku podršku približi stavove Beograda i Prištine, Lajčak je rekao:

"To uključuje, naravno, i ekonomska pitanja i regionalna pitanja, ali i čitav niz drugih pitanja o kojima sam razgovarao sa Vučićem".

Lajčak dodaje da će sveobuhvatni dijalog biti nastavljen na ono što je već dogovoreno i realizovano.

"I želimo da budemo sigurni da kada dijalog dođe do svog kraja, da imamo sporazum sa rešenim svim pitanjima, da nema nikakvih znakova pitanja", naglasio je Lajčak.

Nikoga neću prisiljavati na dogovor koji ne želi

Lajčak je poručio je da očekuje da se dijalog nastavi u julu i istakao da, kao posrednik, nije tu da bilo koga prisiljava na dogovor koji ne žele, već da pomogne da se postigne održivo rešenje prihvatljivo za "sve strane".

Lajčak rekao da je posvećen tome da se potpuno angažuje u nastavku dijaloga pod okriljem EU, bez daljeg odlaganja.

Kaže da je tu da pomogne da obe strane rade na postizanju sporazuma koji će normalizovati odnose i rešiti sve postojeće probleme i koji će biti održiv i prihvatljiv za region i članice EU.

"Kao posrednik u dijalogu nisam ovde da bilo koga prisiljavam na dogovor koji ne žele, nego da pomognem da se postigne rešenje i sporazum koji je prihvatljiv za obe strane", rekao je Lajčak.

On je zahvalio Vučiću na otvorenosti i spremnosti da sedne za pregovarački sto i dodao da Vučić zna koliko je taj proces važan za Srbiju i njen narod

Kako kaže, sa Vučićem je imao vrlo konstruktivan razgovor o sledećim koracima, metodologiji, prioritetima i modalitetima, kao i ukupnim očekivanjima.

Lajčak je, kao i Vučić, rekao da očekuje da će pregovori biti nastavljeni u julu.

Dodao je da ne treba zaboraviti da je u poslednjih deset godina dijalog doneo stvarne rezultate za narod na KiM.

Istakao je i da je Srbija deo Evrope u sred Evrope i da su problemi Srbije, kao i rešenja, i problemi i rešenja EU.

"Vaša budućnost je evropska. Znamo da je put Srbije kao EU visoko povezan sa dijalogom, to je jasno rečeno u Rezoluciji UN i svim odlukama. Želimo da Srbija napreduje ka EU i uveren sam da će stići tamo", rekao je Lajčak.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vučić danas popodne sa Lajčakom u Vili "Mir"

Izvor: Blic, 22.Jun.2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas po podne u Beogradu sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana, Miroslavom Lajčakom.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.