Vučić sa Amendolom: Italija za ubrzanje pregovora Srbije i EU

Izvor: Press, 17.Dec.2019, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić sa Amendolom: Italija za ubrzanje pregovora Srbije i EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa ministrom za evropske poslove Republike Italije Vinćencom Amendolom, koji mu je preneo pozdrave premijera Đuzepea Kontea.
Foto:blic
Ministar Amendola je rekao da u Beograd donosi snažnu poruku podrške proširenju Evropske unije na Zapadni Balkan. On je naglasio da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Italija zalaže da nova Evropska komisija, od početka mandata, ima jasan plan, koji bi podrazumevao i ubrzavanje pregovora sa Srbijom.
- Proširenje na Zapadni Balkan bi, kao geopolitički prioritet, bio istorijski korak za EU - rekao je ministar Amendola.
Predsednik Vučić je zahvalio na kontinuiranoj podršci Italije evrointegracijama Srbije, posebno na tome što je Italija intenzivirala napore da evropske integracije Srbije i regiona budu u fokusu EU u narednom periodu.
U tom smislu je važnom ocenio poruku 16 članica EU Evropskoj komisiji, među čijim inicijatorima je Italija, da su evropske integracije najbolji način da se ostvare trajna stabilnost i bezbednost Zapadnog Balkana, kao i predlog nove metodologije, koji je Italija pripremila sa još osam članica EU.
Predsednik Vučić je rekao da Srbija nastavlja proces reformi, neophodnih za pridruženje Evropskoj uniji. On je u isto vreme izrazio potrebu za postojanjem jasnog strateškog plana za proširenje EU i vremenskog okvira za članstvo, jer je proces evropskih integracija značajan za mir i stabilnost u regionu.
Predsednik Vučić je naglasio da će Srbija, sa istim ciljem - regionalne stabilnosti, da nastavi da promoviše politiku mira i saradnje, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika.
Ministar Amendola je rekao da je inicijativa za primenu četiri slobode - kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala - na Zapadnom Balkanu veoma značajna za region i da je Italija podržava.
Dvojica sagovornika su istakli zadovoljstvo nivoom bilateralnih odnosa Srbije i Italije, koje ove godine obeležavaju deset godina od uspostavljanja strateškog partnerstva i 140 godina diplomatskih odnosa. Oni su konstatovali da je zajednički cilj da se iskoriste sve mogućnosti za jačanje ekonomske i svake druge saradnje i da bi dve zemlje trebalo da nastave sa praksom održavanja zajedničkih sednica vlada.
Ministar Amendola je rekao da je Italijanska biznis zajednica veoma zadovoljna uslovima poslovanja u Srbiji i da je primetan njihov interes za proširenje poslovanja.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.