Vučić o izveštaju Mogerinijeve: Primio sam k znanju

Izvor: RTS, 18.Okt.2016, 11:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić o izveštaju Mogerinijeve: Primio sam k znanju

Na primedbe koje su iznete u Izveštaju šefice evropske diplomatije Federike Mogerini o prioritetima Zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU za 2016. godinu, premijer Aleksandar Vučić je odgovorio da ih je primio k znanju.
"Kako su ono oni rekli kada sam ja govorio o 'Trepči'? Da su primili k znanju? Sad sam ja primio k znanju te primedbe, i pohvale i primedbe", rekao je premijer odgovarajući >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na pitanja novinara o Izveštaju, koji je objavljen u ponedeljak.

U Izveštaju se navodi da EU ohrabruje Srbiju da intenzivira sprovođenje reformi u ključnim oblastima kao što su pravosuđe, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, sloboda izražavanja i medija, a očekuje dalju normalizaciju odnosa sa Prištinom i usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.
Vučić je novinarima tokom obilaska južnokorejske fabrike "Jura" rekao da neki od kandidata za predsednika države žele da Srbiju "vrate u minus" u koji su je doveli devedesetih godina.
On je naveo da već sada čestita svima koji su najavili kandidaturu za predsedničke izbore naredne godine i dodao da su neki od njih multimilioneri.
"Oni imaju mnogo para, ja sa njima ne mogu da se borim."
"Čestitam im, ja sam se borio sa mnogo mutlimilionera u prošlosti i do sada sam nekako uspevao, ali ne verujem da ću uspevati i u budućnosti", rekao je Vučić.
"Oni imaju mnogo para, ja te pare nemam, ja govorim narodskim jezikom, a posle izbora se uvek vidi ko čiji interes zastupa", rekao je Vučić.
On je dodao da je čuo da se sada i "neki Zlatiborac kandidovao" i da i njemu čestita.
"Svi su pobedili, imaćemo 19 predsednika, samo napred, svima čestitam", zaključio je Vučić.
Ministri pogrešno tumče kredit UAE
Premijer je kritikovao pojedine ministre u Vladi koji, kaže, nisu razumeli suštinu kredita uzetog od Ujedinjenih Arapskih Emirata, i pogrešno ga interpretiraju u javnosti.

Vučić je rekao da je Srbija potpisala ugovor sa UAE pod najpovoljnijim uslovima, ali da nije povukla novac, koji je namenjen za restrukturiranje duga, hedžovanje...
"Video sam da to ne umeju da objasne ni potpredsednici vlade, ni novinari... A i što bi novinari znali, ako ne znaju ni potpredsednici vlade, ni ministri. Ako neko nešto ne zna, bolje da pita, a ne da se pravi mnogo pametan i mudar. Nažalost, bolje je bilo da novinari ne pitaju pojedine članove vlade, jer me oni očigledno nisu slušali na vladi, ni u medijima, kad sam tome govorio", rekao je Vučić.
On je naveo da je suština da Srbiji dobro ide i da je hvale sve međunarodne finansijske institucije. "Ali šta da radim kad postoje nepismeni ljudi koji misle da sve znaju jer samo jure nekoga u vladi", rekao je Vučić.
Premijer  je rekao da Srbija ima suficit od 40 i više milijardi, i najavio da će deficit biti ne veći od 150 miliona evra, što je šest ili sedam puta manje od onoga što se smatralo odličnim rezultatom.
Vučić je, u izjavi nakon obilaska fabrike "Jura" u Leskovcu, podsetio da je planirani deficit bio milijardu evra i poručio da će, sa plaćanjem svih starih dugova, deficit biti oko 150 miliona evra. To je šest ili sedam puta bolje od onoga što se smatralo odličnim.
"Idemo dobro i ne hvale nas slučajno MMF i Svetska banka" podvukao je Vučić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vučić primio k znanju stav EU, ali nema sankcija Rusiji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Okt.2016

"Kako su ono oni rekli kada sam ja govorio o 'Trepči' – 'da su primili k znanju'? Primio k znanju te primedbe", rekao je premijer Srbije o stavu Brisela da se očekuje uskljađivanje spoljne politike sa Evropskom unijom.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.