Vučić je ovim govorom optužio Kurtija za zločin protiv čovečnosti

Izvor: B92, 08.Feb.2024, 23:01

"Vučić je ovim govorom optužio Kurtija za zločin protiv čovečnosti"

Ana Brnabić obratila se građanima nakon govora Aleksandra Vučića na sednici SB EU i istakla da je on govorom optužio Kurtija za zločin protiv čovečnosti.

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je večeras da je glavno oružje Aljbina Kurtija u Ujedinjenim nacijama bila rezolucije Evropskog parlamenta, za koju je zasluźna opozicija okupljena oko Dragana Đilasa.

Ona je rekla da opozicija koja je danas bila u Strazburu deluje u savezu sa Aljbinom Kurtijem.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
“Ja sam danas u 18 časova rekla, da mislim da će Aljbin Kurti u svom izlaganju u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija kao glavni argument iskoristiti rezoluciju Evropskog parlamenta. U 18 časova sam rekla to.

Naša vajna, tužna opozicija mu je servirala to kao na tacni. Ja verujem da će Aleksandar Vučić imati odgovor na to. Makar da su rečju pomenuli da je Aljbin Kurti ukinuo pravo glasa Srbima na Kosovu i Metohiji, makar da su to pomenuli mi bismo mogli da se sada uhvatimo za to. Ali ne, oni su samo dali Kurtiju materijal za izlaganje. Njih baš briga za srpski narod na Kosovu i Metohiji, njima je Kurti partner, saveznik, neko sa kim se međusobno pomažu”, izjavila je Brnabić.

Ona ne dodala da naša opozicija nikada nije osudila Aljbina Kurtija, već im je uvek za sve kriv Aleksandar Vučić.

“Meni je to tužno, ali nije neočekivano. Setite se kad je Kurti došao na vlast, naša opozicija je pričala da je on intelektualac, lider, mirotvorac, čovek nove generacije. Kakva bi bila sreća da mi imamo Aljbina Kurtija umesto Aleksandra Vučića. Oni njega nikada nisu kritikovali za zločine nad srpskim narodom, već su za sav Kurtijev teror optuživali Aleksandra Vučića. Dajte mi jedan primer kada su okrivili Kurtija?

Nikada. Uvek je kriv Vučić. Oni su koalicija koja se drži zajedno, pomaže se međusobno i njihov zajednicki cilj je rušenje Aleksandra Vučića. Dijalog Beograda i Prištine, da nema Aleksandra Vučića bi išao lakše, sigurno - da dođu ovi koji su lobirali za rezoluciju, Đilas, Tepić, Lazović, priznali bi Kosovo i to je to, gotov dijalog” izjavila je Brnabić.

"On je jasno optužio Aljbina Kurtija za zločin protiv čovečnosti."

"Zbog toga je pet puta jasno ponovio definiciju da Kurti sistemski stvara nepodnošljive uslove za život Srba na Kosovu, i da je njegov jedini cilj da etnički očisti Srbe s Kosova," istakla je Brnabić.

Ona je rekla da je Vučić uveo kroz temu ukidanja dinara na Kosovu i Metohiji, to da Kurtin ima za cilja da Srbe na Kosovu ostavi bez sredstava za život.

"Ovo je brilijantan govor, svima ko tog stola je jasno da je Aleksandar Vučič predstavio čitav slučaj ,sa svim dokazima ,da se Aljbin Kurti optuži za zločin protiv čovečnosti," napomenula je ona.

"Upravo zbog toga, ovo je istorijsko obraćanje predsednika Vučića," zaključila je Brnabić.

Osvrćući se na repliku Aleksandra Vučića na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija Brnabić je rekla da je predsednik pametno reagovao, ostavljajući događaje iz Banjske i unos džakova s novcem za repliku.

"Predsednik je pametno rekao, znao je da će Kurti da kriminalizuje Srbe i da će reći da Srbi prenose te džakove, ali je sačekao i to iskoristiti u replici."

"Samim tim Kurti je rekao da su pripadnici EU kriminalci, obzirom da Britanci ti koji prenose džakove duž administrativne granice," rekla je ona.

"Takođe je pametno ostvio Banjsku za repliku, jer je znao da će Kurti pomenuti i lagati o događajima. Banjska nije pala sa neba, i za nju nije odgovoran samo Kurti, već i svi oni koji su garantovali bezbednost Srba."

Ona je zaključila svoje izlaganje rekavši da je "jedini teritorijalni integritet koji je prekršen je teritorijalni integritet Srbije."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Brnabić o govoru Vučića u Savetu bezbednosti: Istorijsko obraćanje, predsednik optužio Kurtija za zločin protiv čovečnosti

Izvor: Danas, 08.Feb.2024

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić prokomentarisala je večeras govor predsednika Aleksandra Vučića na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN navodeći da jedino proznavaoci međunarodnog prava mogu da ga razumeju, jer je kako je rekla Vučić je ovim govorom jasno optužio Aljbina Kurtija za zločin...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.