Vučić i Tahirijeva: Teški razgovori; EU zadovoljna

Izvor: B92, 06.Apr.2016, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić i Tahirijeva: Teški razgovori; EU zadovoljna

Brisel -- Razgovori zvaničnika Beograda i Prištine u Beču o problemu zabrane ulaska iz Srbije na Kosovo kamiona s opasnim materijama bili su "dobri i konstruktivni".

To su izjavili zvaničnici iz okruženja visoke predstavnice EU Federike Mogerini i dodali da će razgovori biti nastavljeni "u cilju slobode trgovine".

Srpski premijer Aleksandar Vučić je kazao da su ti razgovori bili "teški" i da Priština nije htela da s Beogradom prihvati iste aranžmane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kakve kosovske vlasti imaju s Hrvatskom i Slovenijom.

Predstavnica Prištine Edita Tahiri takođe je naglasila da su bili "teški" njeni razgovori u Beču sa srpskim zvaničnikom Markom Đurićem i dodala da susret nije urodio plodom, kao i da ostaju na snazi mere zabrane transporta nafte i gasa iz Srbije na Kosovo koje su uvele kosovske vlasti.

Kako su agenciji Beta preneli zvaničnici u okruženju visoke predstavnice EU, "u sklopu dijaloga (Beograd-Priština), u kojem usluge dobre volje pruža EU, održan je 4. aprila (u Beču) sastanak Kosova i Srbije posvećen trgovini, uključujući pitanje prevoza opasnih materija".

"Rasprava je održana u dobroj i konstruktivnoj atmosferi", naglasili su funkcioneri u Briselu i dodali da će se "nastaviti rad na tome da se omogući slobodan promet robe, uključujući opasne materije, bez prepreka i u duhu normalizacije odnosa".

Evropski diplomatski izvori su Beti preneli da se pitanje slobode prometa neizostavno mora rešiti, jer je reč o važnoj stavki dijaloga o normalizaciji odnosa koji je ionako zastao zbog unutrašnjih političkih problema na Kosovu, izbora novog predsednika, kao i izbornog procesa u Srbiji.

Izvori u Briselu ukazuju i na zabrinutost EU zbog političke nestabilnosti na Kosovu, tako da se očekuje da se vidi šta će se dogoditi pošto ovih dana preuzme položaj novi predsednik Hašim Tači, koji, kao i vlada u Prištini, nailazi na veliki, delom i nasilni otpor opozicije i protivljenje dijalogu za uspostavljanje dobrih odnosa između Beograda i Prištine.

Evropski izvori naglašavaju da je i za Prištinu vrlo važno da se nastavi dijalog i posebno sprovedu dosadašnji dogovori, kako je to ovih dana u Briselu visoka predstavnica Mogerini predočila odlazećoj predsednici Kosova AtifeteiJahjagi.

Na opasku da vlasti u Prištini dosad nisu učinile iole bitniji korak da se krene u sprovođenje za Beograd i kosovske Srbe životno važnog sporazuma o stvaranju Zajednice srpskih opština, funkcioneri u sedištu EU su podvukli da će "nešto na tome svakako morati da se uradi što pre".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.