Vučić i Löfven: Švedska podržava Srbiju na EU putu

Izvor: SEEbiz.eu, 16.Avg.2016, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić i Löfven: Švedska podržava Srbiju na EU putu

BEOGRAD - Švedska je uvek podržavala Srbiju na evropskom putu, nije nas uslovljavala, već se uvek ponašala kao prijatelj, sa željom da pomogne, poručio je danas premijer Aleksandar Vučić i zahvalivši švedskom premijeru Stefanu Löfvenu na takvom stavu njegove zemlje.

Vučić je na konferenciji za novinare sa švedskim premijerom rekao da dve zemlje imaju izuzetno dobre političke odnose, a da se nada da će ekonomski, koji su sada na skromnom nivou, biti poboljšani, te >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << da će više investicija iz te zemlje dolaziti u Srbiju.

On je zahvalio Švedskoj na podršci evropskom putu Srbije

"To je naš strateški cilj, a Švedska je jedna od zemalja koja je uvek podržavala Srbiju i bila jedan od ključnih partnera", rekao je Vučić.

Ta pomoć, primetio je, nije bezuslovna jer moramo sebe da menjamo, a pri tome znamo koji su koraci pred nama.

"Od unapređenja našeg pravnog sistema, demokratizacije društva, do ekonomskih reformi, mi to dobro znamo i oštri smo prema sebi, ponekad oštriji i od EU, a Švedska ne vrši pritisak, već se uvek ponaša kao prijatelj, gleda kak oda nam pomogne", rekao je Vučić

Vučić je rekao da je sa kolegom iz Švedske razgovarao i o regionalnim i geopolitičkijm pitanjima i očuvanju mira u regionu.

"Ustanovili smo da je od ključnog značaja očuvanje mira i stabilnosti i da je to osnovni uslov za naopredak ekonomije i bolji život Srbije i zemalja u regionu", rekao je Vučić.

Navodeći da je predsednik švedske vlade razgovarao sa predstavnicima švedskih kompanija u Srbiji i ministrom privrede, Vučić je rekao da ekonomski odnosi mogu da budu na još višem nivou.

U prvih šest meseci zabeleženo je povećanje robne razmene od 10,5 odsto, rekao je Vučić, navodeći da je trgovinska razmena mala, na nivou od oko 210 miliona evra, te da očekuje da bi mogla da bude viša, sa izraženim deficitom na srpskoj strani.

Vučić je rekao i da je u prvih šest meseci zabeleženo povećanje izvoza i manje povećanje uvoza, te da veruje da će ti brojevi biti značajno uvećani u buducnosti.

On je istakao da je veoma važan dolazak švedskih investicija, za šta je značajana i izgradnja robne kuće Ikea kod Beograda, te dodao da veruje da će sve veći broj dobavljača iz Srbije raditi za tu kompaniju.

"Dolazak švedskih investicija je od prioritetnog značaja za Srbiju", rekao je Vučić.

Predsednik Vlade Srbije izrazio je nadu da će za mandata imati još jednu priliku da ugosti premjera Švedske koji će moći da stekne još dobrih utisaka o Srbiji.

Švedski premijer izjavio je da je uveren da je evropski put, koji je Srbija izabrala jedini pravi put, i poručio da će na tom putu zvanični Beograd imati punu podršku njegove zemlje.

Löfven je, nakon razgovora sa Aleksandrom Vučćem, novinarima rekao da je zahvalan srpskom premijeru na veoma dobrom prijemu.

Uživao je kaže tokom sinoćnje šetnje Beogradom zajedno sa premijerom Vučićem koji mu je lično predočio istoriju i kulturu srpske predstonice.

Istakavši da je jasno da će nekada morati ponovo da se vrati u Beograd, Löfven je premijeru Vučiću zahvalio i na razgovorima koje su imali u četiri oka, ali i zajedno sa delegacijama dve zemlje.

"Prepoznajem napredak koji je Vlada Srbije ostvarila u izazovu da reformiše zemju i ekonomiju. Dobri su rezultati toga. Kao što je premijer rekao jutros i za firme i za privatni sektor važno da se ima uvid javne finansije i da one budu transparentne, jer su to dobri podsticaji za investicije i dobru ekonomiju", rekao je premijer Löfven.

Srbija je to, dodao je, dobro uradila i nastaviće da radi.

"Uveren sam da put koji je Srbjia izabrala, evropski put, jeste pravi put...

Srbija ima punu podršku Švedske na putu ka EU i mi ćemo nastaviti da vas podržimo, samo nam kažite šta vam je potrebno i mi ćemo to učiniti to", rekao je Löfven.

On je objasnio da je Švedska, zajedno sa Finskom, član EU, ali ne i NATO-a.

To, kazao je, veoma dobro funkcioniše.

"Mi poštujemo takav stav i nastavićemo da ga zuazimamo jer to je važno za stabilnost. U toj perspektivi, mi smo mala zemlja i uveren sam da je malim zemljama potrebna ovakva vrasta saradnje", istakao je Leven.

Mi ćemo, kazao je, doprineti jačoj EU, ali ćemo ostati nesvrstani.

Sa premijerom Vučićem, dodao je, razgovarao je i o ekonomskim pitanjima, rastu i pitanju migracija.

"Mi pohvaljujemo odgovornost Srbije to je od apsolutno suštinske važnosti jer za rešenje tog pitanja nema pojediničnih, već samo zajedničkih rešenja", rekao je švedski premjier podsetvši da je reč o najvećoj izbegličkoj krizi od Drugog svetskog rata, koja mora biti biti rešena u evropskom i globalnom kontekstu.

Razgovarali su, kazao je, i o ubudućnosti Evrope.

"Smatramo da je to pitanje veoma važno i želimo više da sarađujemo sa Srbijom. I na kraju mislim da je važno pitanje zajedička bezbednost. To su ključne reči kako da stvorimo zajedničku bezbednosi - globalno i evropski", rekao je.

Löfven je istakao da treba da se postaramo da možemo da živimo u svetu gde vlada mir i stabilnost.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.