Vučić i Ešton ponovo o dijalogu Beograda i Prištine

Izvor: Danas, 18.Jun.2015, 10:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić i Ešton ponovo o dijalogu Beograda i Prištine

Beograd - Premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je juče sa Ketrin Ešton, nekadašnjom visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost i posrednicom u razgovorima Beograd i Prištine, na Oslo forumu u Norveškoj, o nastavku i toku pregovora Beograda i Prištine, važnosti sastanka premijera Srbije i Kosova 23. juna u Briselu, kao i evropskim integracijama Srbije, saznaje Danas.

Vučić je tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << jučerašnje zvanične posete Norveškoj učestvovao na prestižnom Oslo forumu koji okuplja posrednike u sukobima, donosioce političkih odluka visokog ranga, ključne aktere u mirovnim procesima, analitičare i stručnjake sa velikim iskustvom u radu u mnogim institucijama i oblastima, koji neformalno razgovaraju o najaktuelnijim spoljnopolitičkim temama. Učesnici Oslo foruma uvek razgovaraju iza zatvorenih vrata, nema saopštenja i slikanja. Domaćini su Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Norveške i Centar za humanitarni dijalog. Prema saznanjima Danasa, učesnici Oslo foruma dotakli su se odnosa Srbije i Kosova kao i evropskog puta Beograda, što kako su nam rekli naši izvori pokazuje zainteresovanost evropskih i svetskih zvaničnika i donosioca odluka za ovaj region pogotovo za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

U Briselu su juče nastavljeni razgovori delegacija Beograda i Prištine na tehničkom nivou o osnivanju Zajednice srpskih opština. Međutim, prema nezvaničnim informacijama iz Brisela, javnost će biti uskraćena za izjave učesnika o rezultatima jučerašnjih razgovora jer su evropski predstavnici kritikovali izjave šefice prištinske delegacije Edite Tahiri i prištinsku delegaciju zbog interpretacija o sadržini razgovora o telekomunikacijama koji su održani u ponedeljak. Od obe delegacije, prema nepotvrđenim informacijama, zatraženo je da se uzdrže od izjava.

Direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić, koji predvodi delegaciju iz Beograda, rekao je u utorak posle prve runde razgovora o ZSO da za Srbiju nema važnije teme od formiranja ZSO koja treba da ima političku težinu. "ZSO treba da ima, kako je to (Ketrin) Ešton govorila, političku težinu, političke zube i ništa manje od toga ne može da zadovolji srpski narod i srpsku zajednicu na KiM", rekao je Đurić novinarima u Briselu.

Od ponedeljka u Briselu tehničke delegacije Beograda i Prištine pokušavaju da se dogovore o telekomunikacijama, formiranju ZSO, energetici i uklanjanju Parka mira na mostu preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici. Ovi razgovori su priprema za sastanak premijera Kosova i Srbije 23. juna. O telekomunikacijama nije postignut dogovor u vezi s ključnim pitanjima i dijalog će biti nastavljen u ponedeljak, 22. juna. Druga tema je ZSO, a danas bi trebalo da počnu razgovori o energetici.

Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić je gostujući na RTS rekao da je interes Srbije da što pre pređe iz faze briselskih razgovora u razgovore o priključivanju EU. Prema njegovim rečima, u dijalogu Beograda i Prištine za Srbiju postoji delikatno pitanje, koje je bilo na stolu marta 2013, ali je odloženo, a to je saradnja u međunarodnim vladinim i nevladinim organizacijama, uključujući i UN.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.