Vučić: Učestvovaću na video samitu EU-Zapadni Balkan 6.maja

Izvor: RTS, 30.Apr.2020, 11:54

Vučić: Učestvovaću na video samitu EU-Zapadni Balkan 6.maja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je da će 6. maja učestvovati na video samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana i izrazio očekivanje da će učesnici na tom sastanku učvrstiti međusobne odnose.
Predsednik je rekao da Srbija ima velika očekivanja od ovog samita i najavio da će govoriti pre svega o ključnim političkim pitanjima i budućnosti Srbije.
On je istakao da je za Srbiju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << samit veoma važan, ne samo zbog novca, koji će biti stavljen na raspolaganje, jer, naša zemlja, inače, gleda da uzima što manje zajmova, već zato što želimo da učestvujemo u programima EU, jer je to važno za pobedu nad kovidom 19, ali i za dalje ekonomsko unapređenje.
"Govoriću o politici, ključnim političkim pitanjima i budućnosti Srbije u EU. To je za nas od ključnog značaja", istakao je Vučić.
Izrazio je uverenje da će učesnici tog samita tom prilikom dalje ojačati veze i učvršćivati odnose, kao i međusobno poverenje.
"Važno je da razgovaramo i o političkim i ekonomskim prilikama", rekao je Vučić.
Fabrici: Paralelno ćemo raditi plan za oporavak Zapadnog BalkanaŠef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da će na predstojećem video Samitu EU-Zapadni Balkan biti reči o planu za podsticanje privrede, te najavio da će plan za region biti izrađen paralelno sa planom za samu EU.
"Uoči ovog Samita Eevropska komisija je stavila na raspolaganje 3,33 milijardi evra pomoći usmerene na nekoliko segmenata. Prvo je neposredna hitna nabavka zdravstvene opreme i materijala, među kojima se nalaze i respiratori koji pristižu. Drugi paket se odnosi na pomoć privrednom oporavku. Konkretno 78 miliona evra je prevdviđeno za pomoć maloj i srednjoj privredi, a treći paket predviđa makrofinansijsku pomoć za ceo Zapadni Balkan, a za to je predviđeno 1,5 miliajrdi evra povoljnih zajmova koje će davati Evropska investiciona banka", objasnio je Fabrici.
Lideri EU i Zapadnom Balkana, prema njegovim rečima, će na sastanku razgovarati i o planu za ekonomski oporavak.
"To će biti dugoročni plan koji očekujemo da će biti gotov do jeseni. On će biti odgovor EU na ekonomske posledice ove pandmeije, a razgovaraće se i o tome kako da se izmene i povećaju višegodišnji finansijski okviri", kazao je šef delegacije EU u Srbiji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.