Vučić: Sve obaveze na putu ka EU ispunićemo do kraja 2018.

Izvor: Studio B, 01.Okt.2014, 08:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Sve obaveze na putu ka EU ispunićemo do kraja 2018.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na Beogradskom bezbednosnom forumu da Srbija čini sve za dobrobit svojih građana, zbog čega je uveren da zemlje članice neće biti u mogućnosti da odbiju da prihvate Srbiju kao punopravnu članicu EU.

Vučić je rekao da je put evropskih integracija, bez dvoumljenja, najbolji mogući za Srbiju.

"Čuli smo izjavu Johanesa Hana juče da nema šanse za Srbiju da postane članica EU u narednih pet godina. Nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << veliko iznenađenje, očekivali smo tu odluku, ali ćemo svakako nastaviti sa reformama, nastaviti naš put ka EU i učiniti najbolje sa svim našim obavezama pre kraja 2018, početkom 2019. i onda će sve biti u rukama drugih", rekao je Vučić na četvrtom Beogradskom bezbednosnom forumu, čiji je Tanjug medijski pokrovitelj.

On je naveo da Srbija ima svoje obaveze koje će ispuniti ne zbog EU, već zbog Srbije i građana Srbije, i da zato mora da se bavi teškim poglavljima 23 i 24, za koje se nada da će biti otvoreni početkom iduće godine.

"Ne radi se o čudima koja treba sprovesti, jer su druge zemlje to učinile. Nastavićnemo naš put ka EU i učinićemo sve da završimo sve naše obaveze do kraja 2018. a tad će sve biti u rukama drugih".

Srbija je posvećena regionalnoj stabilnosti, istakao je Vučić, navodeći da to nije samo stvar regtionalnog mira, već i ekonomske stabilnosti, stabilnih političkih veza, i u tom kontekstu podsetio da će premijer Albanije 22. oktobra, posle mnogo godina, doći u Beograd.

Vučić je rekao da su pred Srbijom teške reforme i da će se suočiti sa mnogo izazova i morati da se radi mnogo jače i brže, kako se ne bi izgubio ni dan u stvaranju boljeg standarda i života za građane.

On je naveo da je aktuelna vlast nasledila velike ekonomske probleme, ali da će u Srbiji morati da se menja i mentalitet, kako bi se napustio socijalističko nasleđe, koje zemlju zaustavlja u napretku.

"Sve to ćemo uraditi ne zato sto smo pod pritiskom EU, to nisu tražili ni MMF ni Svetska banka, to ćemo uraditi zbog nas", rekao je Vučić.

Trodnevni skup, koji je juče otvoren, posvećen je gorućim pitanjima regionalne i međunarodne spoljne politike, bezbednosti i ekonomije u godini važnih jubileja: 100. godišnjice početka Prvog svetskog rata, velikog proširenja EU i pada Berlinskog zida.

Srbija nije više u fokusu interesovanja SAD jer je stabilna, ocenili su u izjavama Tanjugu učesnici prvog dela četvrtog Beogradskog bezbednosnog foruma, dok su u popodnevnom delu zaključili da Srbija sistemski napreduje ka EU te da zaslužuje konkretne signale.

Učesnici foruma, političari i eksperti za spoljnu politiku i bezbednost, diskutuju o tome na koji su način ovi procesi promenili Evropu i region i koliko smo danas spremni da odgovorimo izazovima, navedeno je u saopštenju organizatora - Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Evropskog pokreta u Srbiji i Beogradskog centra za bezbednosnu politiku. Medijski pokrovitelj foruma je Novinska agencija Tanjug.

Na spisku učesnika su i šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, zamenica predsednika Skupštine Gordana Čomić, predsedavajući Odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove Elmar Brok i specijalni predstavnik EU u Prištini Samuel Žbogar.

Na skupu će učestvovati i predsednica nemačkog Maršalovog fonda u SAD Karen Donfrid, specijalni savetnik Fondacije za strateška istraživanja Fransoa Eisbur, direktor moskovskog Centra za analizu situacija Vladimir Baranovski i mnogi drugi.

Među današnjim temama skupa biće, kako je najavljeno, otvaranje nove strateške debate između transatlantske i evroazijske agende, odnosi EU s periferijom, budući odnosi Srba i Albanaca...
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.